Bonenbabbelaars

Bonenbabbelaars

Bonenbabbelaars

Gefascineerd sta ik te kijken naar witte chocolade lolly’s. De verbazing is compleet als Luc Custers er nog een paar zwarte cakejes naast legt en vertelt dat beide lekkernijen bonen als hoofdingrediënt hebben. Deze zoete traktaties worden met regelmaat in restaurant Bolenius geserveerd en de gasten geloven vaak nog steeds niet dat ze met bonen zijn gemaakt.

 

Ik neem me voor zelf ook een keer met bonen een zoete snack te maken, maar op de een of andere manier krijg ik het maar niet in m’n systeem. Bonen zijn voor mij toch echt iets voor in hartige gerechten. Totdat ik op een zondagmiddag zin heb in iets lekkers voor bij de thee en ik terugdenk aan de witte bonenlolly’s en zwarte bonen cakejes. Ik heb nog wat adukibonen van een bonensalade over die ik de dag ervoor klaarmaakte. Eerder las ik al eens dat adukibonen het goed doen als basis van een cake of taart, vanwege hun nootachtige en zoete smaak. Ik kijk in een aantal kookboeken voor zoete inspiratie en besluit van die ‘in-een-hap-op-snackjes’ te maken.

 

Noten heb ik, dadels ook en kaneel, gember en vanille poeder heeft ieder zichzelf respecterende kookliefhebber wel in zijn of haar keukenkastje staan. Ik ga aan de slag en moet me inhouden niet tussendoor al een hapje te nemen. Alsof ze me toe babbelen: eat me now! Ik besluit m’n creatie ter plekke dan ook bonenbabbelaars te noemen. Maar eerst moeten ze nog even in de koelkast om op te stijven. Na een uur staat de schaal dan eindelijk op tafel. Kopje thee erbij en ik kan zeggen dat ik ben ingewijd in de zoete toepassingen met bonen. Verbluffend lekker.

Wat gaat er in?

  • 110 gram gedroogde adukibonen
  • 75 gram walnoten, pecannoten
  • 120 gram fijngehakte ongebrande cashewnoten of hazelnoten
  • klein handje kokosrasp
  • 6 Medjoul dadels
  • 1 tl honing
  • ¼ tl vanillepoeder
  • ½ tl cacaopoeder
  • ¼ tl zeezout

Hoe maak je ze klaar?

  • Wel de bonen vier uur in een ruime pan met water en kook ze in ongeveer een uur gaar. Giet ze daarna goed af, want de bonen moeten niet te nat zijn.
  • Doe de overige ingrediënten behalve de cashewnoten in een keukenmachine en maak een glad deeg. Neem het deeg uit de kom en rol er twaalf balletjes van.
  • Rol de balletjes door de gehakte cashewnoten en kokosrasp en laat ze een uur in de koelkast opstijven.

 

Tip: vervang de helft van de dadels bijvoorbeeld door gedroogde abrikozen

 

Enjoy!

menu-bars menu-close Menu Sluiten