Blog: Eiwitpareltje proeven in de polder
Eiwitpareltje proeven in de polder

Blog: Eiwitpareltje proeven in de polder

Eiwitpareltje proeven in de polder

Eiwitpareltje proeven in de polder

Terwijl donkere wolken zich boven ons samenpakken, staan we met een aantal groentetelers en andere belangstellenden in de klei van de Flevopolder een nieuw gewas te bewonderen. We zijn hier op uitnodiging van hét soja instituut Dutchsoy die zo’n vier jaar geleden een bijzondere boon naar Nederland heeft gehaald. De Edamame, van origine een Japanse snack, voelt zich nog niet helemaal thuis in het kille Nederland, maar de teelt ervan staat nog in de laatste kinderschoenen. De Nederlandse sojapionier is van plan dit gewas ook in Nederland tot een succes te brengen. Peulvruchten.nl is uiteraard van de partij om alles te weten komen over dit relatief nieuwe eiwitpareltje. Uitkijkend over deze proefvelden, waar de Edamame bonen en nog vier andere sojarassen worden geteeld, komen we meer te weten over deze vorm van duurzame landbouw.

Nieuwe duurzame speler in Nederland

Sojateelt is vier jaar geleden in Nederland geïntroduceerd. Want er is steeds meer vraag naar producten uit eigen land. Regionaal verbouwde gewassen staat immers voor vertrouwd, betrouwbaar én minder food miles.

Als alternatief voor vlees biedt ook soja diverse mogelijkheden voor het bereiden van eiwitrijke maaltijden. Dit groene boontje kan een belangrijke aanvulling vormen op het bestaande peulvruchtenassortiment.

 

Uitdagingen

Soja verbouwen in Nederland is echter nog niet zo eenvoudig. Dit gewas is subtropisch van oorsprong, gedijt het best onder warme omstandigheden en de oogst is het gemakkelijkst onder droge omstandigheden. Maar hier nabij Lelystad wordt driftig geëxperimenteerd om te ontdekken hoe deze sojaboon zich ook in de polderklei thuis kan voelen. Een van de uitdagingen daarbij is het eiwitgehalte nog verder te verhogen, zodat ook de Edemame zich in de zeer nabije toekomst kan scharen onder het peulvruchtenassortiment van Nederlandse bodem. 

Smakelijk snack

In de supermarkten is nu alleen nog de uit Azië geïmporteerde Edamame te koop. Maar tijdens de open-veld-dag hadden wij de primeur en mochten wij de eerste Edamame van Nederlandse bodem al voorproeven. Deze ronde bonen die in hun peul worden gekookt, worden in hun geheel – vaak met een beetje grof zeezout – geserveerd. Naast dat wij de Edamame heel smakelijk vonden, vormen ze ook nog eens een gezond tussendoortje. Wanneer je de peul aan je mond zet, kun je de bonen er met de tanden uit ritsen. Dat smaakt naar meer.

Wij kunnen in ieder geval niet wachten en houden je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen

menu-bars menu-close Menu Sluiten