Bloemkool curry

Indiase vegetarische opties voor curry gerechten zijn er voldoende. Zo heb je diverse kruidige curry’s met bloemkool. Juist de neutrale kleur van bloemkool in combinatie met een rode, groene of gele saus zorgt voor een mooi gerecht dat je aan je gezin kan serveren thuis of op een feestje kan voorschotelen. De bloemkool neemt tijdens het koken de kleur van de saus over en hierdoor krijg je een mooie, consistente curry.

De wereldberoemde chef Jamie Oliver heeft curry’s genoeg in zijn kookboeken staan. Voor zowel de vegetariër als de vleesliefhebber heeft hij curry’s met bloemkool als groente uitgelegd in zijn boeken. Bloemkool wordt maar al te vaak samen met kip gegeten en bloemkool curry vormt hierop geen uitzondering. In de officiële chicken curry van Jamie Oliver zijn beide ingrediënten dan ook te vinden.

Je kan chicken curry met bloemkool of de vega versie zonder kip voorzien van extra boter of wat room. Dit wordt in India ook gedaan en zorgt voor een nog net wat zachtere textuur/smaak. Dat maakt dit gerecht gelijk een stukje toegankelijker voor de typische Nederlander. Deze houdt vaak niet erg van té pittig eten. Eventueel kan je later nog wat chilipoeder toevoegen als het niet pittig genoeg is.

Het gerecht butter chicken curry met bloemkool is erg simpel te maken. De kip kan je van te voren al marineren in boter en de kruidenmix. Hier geldt hoe langer, hoe beter. Daardoor wordt de kip naast smaakvoller ook wat malser als je het bakt.

Voor de vegetarische versie met enkel bloemkool geldt dat je de bloemkool van te voren kan marineren. Dit werkt uiteraard precies hetzelfde. Eventueel kan je vega-kipstukjes of tofu toevoegen in plaats van kip. Zodat je toch nog aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid eiwitten komt.

In deze Indiase curry is het bloemkool dat dus vooral de dienst uit maakt. Bloemkool op zichzelf in water gekookt smaakt echter, zoals je ongetwijfeld al wist van eerdere ervaringen, wel erg neutraal en een beetje naar niks. Zelfs met wat zout. De currykruiden zorgt ervoor dat de bloemkoolroosjes toch lekker gaan smaken en deze nemen, naast de kleur, ook de smaak van de saus op wanneer bakt in de saus van de curry.

Op de smaakopname te verhogen wordt aangeraden om eerst even de bloemkool in wat olie te bakken in de pan, wellicht al samen met een uitje en wat knoflook eventueel. Als je hierna de saus en kruiden toevoegt wordt de smaak veel beter opgenomen en verkort het uiteindelijk de kooktijd van de curry. Daardoor krijg je een heerlijke vegetarische curry. Eentje die ,door de traditionele kruiden toe te voegen, precies zo smaakt als het origineel uit India of die van Jamie Oliver.

Je koopt alle ingrediënten, zoals de kruiden, die je nodig hebt gewoon bij elke grote supermarkt die je kan vinden in ons land, zoals de AH. De kip, aardappel, bloemkool en alle binnenlandse en buitenlandse specerijen kan je er vinden. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen moest je steeds wachten op de ingrediënten uit het buitenland. Kruiden zoals chilipoeder of de welbekende tandoori kruiden. Deze heb je toch wel echt nodig voor de echte, originele Indiase smaak.

Voeg voor de textuur en de afwisseling eens wat linzen of kikkererwten toe aan je bloemkool curry. Deze groenten zijn net wat knapperiger en passen daarom perfect bij de zachte textuur van de bloemkool en de kip.

En er is nog een voordeel als je linzen/kikkererwten toevoegt. Deze zorgen voor de nodige extra eiwitten die bij vele vegetariërs vaak juist in het dieet ontbreken. De kip kan je trouwens ook van te voren krokant bakken en later toevoegen, waardoor de saus echt een bite krijgt.

Naast rijst kan je dit gerecht serveren met naan brood of gewoon met de oer-Hollandse aardappel. Vele huishoudens kiezen nog steeds voor dit laatste. Je kan de aardappel verwerken in de curry zelf of deze ernaast serveren. De neutrale smaak van de aardappel naast de curry is vooral voor degene die niet zo heel erg goed tegen pittig eten kan echt een uitkomst. Het eten van de aardappel kan dan mooi gebruikt worden als afwisseling.

menu-bars menu-close Menu Sluiten