Groenteschotel

De groenteschotel is erg gemakkelijk. Je hebt er al eentje gemaakt binnen ongeveer een half uurtje. En hierbij tellen we de tijd om alles voor te bereiden, plus de tijd dat het in de oven zit. Je kan eigenlijk qua groenten, maar ook qua toevoegingen zoals vlees, kaas en de kruiden eindeloos gaan afwisselen in een groenteschotel. Voor vlees kan je bijvoorbeeld kip of juist gehakt toe gaan voegen.

Het ligt net een beetje aan het seizoen welke groente het lekkerst is en welke groenten goedkoper zijn. In de winter zijn groenteschotels met spinazie, andijvie paprika en courgette wellicht wat beter geschikt dan in de zomer. Lekker met warme kip of gekruid gehakt uit de oven!

Een groenteschotel die weer wat beter geschikt is voor de zomer is er een met groenten die je rauw kan eten. Zoals sla, komkommer en ui. Hiernaast kan je wederom courgette uit de oven of witlof toevoegen. Maar deze laat je dan afkoelen of je maakt het een dag van te voren. Zo heb je een leuke groenteschotel boordevol smaak en vitaminen die perfect aansluit bij de warmere temperaturen. In de zomer is koude kip of kipfilet bij de schotel wellicht erg lekker.

Op de groentemarkt of in de supermarkt kan je natuurlijk vragen welke groente past bij het huidige seizoen, maar gelukkig kan je tegenwoordig elke groente op elk moment in het jaar gaan kopen en dus ook gaan eten.

Groenteschotels kan je bestrooien met strooikaas, dit wordt ook erg vaak gedaan. Als je enkel groenten gebruikt die laag in calorieën en koolhydraten zijn dan kan je het gerecht bovendien ideaal inpassen in een koolhydraatarm dieet, zelfs met kaas. Kies bijvoorbeeld voor feta of geitenkaas, Gouda kaas of bechamelsaus. Het past allemaal perfect bij allerlei groenten.

Heb je juist een dieet waar maar weinig ruimte is voor vetten dan kan je de kaas eruit laten en enkel kruiden toevoegen aan de groente in de schotel en kiezen voor kip of mager gehakt als minder vettige optie. Je hebt dan daadwerkelijk een groenteschotel die volledig bestaat uit groenten en wat mager vlees en die je zonder schuldgevoelens kan gaan eten. Deze is zeker koolhydraatarm. Voor extra smaak kan je ui, knoflook en Italiaanse kruiden gebruiken.

Als laatste kan je een groenteschotel combineren met allerlei producten waar juist wel veel koolhydraten inzitten en zo heb je eigenlijk erg simpel een eenpansgerecht uit de oven dat erg snel klaar is en perfect past bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding. Aardappels en spaghetti kan je dan het beste toevoegen. Dit kan gelijk in de schotel gemengd worden en de oven in of ernaast op tafel geserveerd worden.

Hoe maak je groenteschotel?

We hebben hierboven al genoeg varianten van de groenteschotel genoemd en de voordelen beschreven. Maar hoe maak je nou precies een groenteschotel en wat moet er allemaal in zodat je toch aan alle voeding komt die je nodig hebt en een maaltijd op tafel kan zetten waar jij en je gezin echt van kunnen genieten?

Instructies zijn er genoeg te vinden in kookboeken, maar tegenwoordig ook online. Super handig, want dit zorgt ervoor dat je erg snel een lekkere groenteschotel kan maken. Eventueel met kip, gehakt of zelfs helemaal vegetarisch. Zo is er de groenteschotel met kipfilet en paprika in blokjes. Hieronder hebben we wel een simpele bereidingsinstructie van dit gerecht voor je staan.

Je begint door de oven voor te verwarmen. Dit kan prima, want je hoeft de ingrediënten, zowel de kip als de groente, enkel even te snijden en te kruiden. Qua groente kan je denken aan iedere kleur paprika, courgette, broccoli, tomaat en boontjes. Hiernaast voeg je wat aardappels toe aan de schotel. Samen met olijfolie, oregano, paprikapoeder en zout bak je eerst even de kip van te voren gaar. Je voegt hierna de aardappels er aan toe. Dat kan als de kip goudbruin is gegaard.

Dit kan je allemaal 15 minuten bakken en daarna kan je allerlei groenten zoals doperwten, worteltjes of de bovenstaande groenten gesneden in een ovenschaal doen, met wat extra olie anders blijft het kleven aan de schaal. Kies trouwens wel voor een ovenbestendige schaal om alles in te doen. Het zal de eerste keer niet zijn dat een schaal knapt door de hitte in de oven.

De voorlaatste stap is om even alles goed te mengen en in de oven te stoppen. Als je deze al hebt voorverwarmd op 180 graden dan hoeft het er maar 10 minuten in te staan. Je hebt alles immers al allemaal een keer gebakken en de groenten is zo klaar. De oven zorgt er enkel voor dat het nog zachter wordt. Als je kaas erbij wilt dan kan je dat 5 minuten voordat de timer afloopt toevoegen aan de schotel in de oven en zo heb je een complete groenteschotel!

Wat je als alternatief voor kip kan gebruiken is gehakt. Dit kan je ook kruiden natuurlijk. Het bevat wel net wat meer vet dan de kip-versie. Voor een koolhydraatarm dieet, waar vetten centraal staan, is de versie met gehakt wel iets dat goed past.

menu-bars menu-close Menu Sluiten