Indiase curry

Indiase curry, maar eigenlijk iedere soort curry wordt in ons land steeds populairder en steeds vaker gegeten. Daarnaast zie je in Nederland steeds vaker curry, zoals curry madras met kip, op de menukaart staan Indiase restaurants en worden er elk jaar steeds meer Indiase restaurants geopend, zoals Indian curry house.

Zoals je ongetwijfeld al wist als voedselliefhebber is curry afkomstig uit India en pas hierna verder verspreid naar de rest van Azië. Erg veel landen zoals Sri Lanka, Thailand en Indonesië hebben inmiddels allerlei soorten variaties bedacht op Indiase curry en het wordt dagelijks wel gegeten in deze landen.

In Engeland is curry natuurlijk ook al sinds ongeveer de 19e eeuw op de keukentafel te vinden. Eerst was het echt een luxe gerecht voor de hogere klasse en eigenlijk alleen maar beschikbaar als je veel geld had. De kruiden waren vooral tijdens deze periode erg duur en moesten speciaal gehaald worden uit de kolonie India.

Door beter transport en internationalisering is curry echter steeds goedkoper geworden gedurende de jaren en bovendien een stuk populairder. Zowel vanuit Indonesië als Engeland is de curry komen overwaaien naar Nederland en sinds de 20e eeuw genieten wij ook van allerlei soorten curry’s, zoals curry madras met bloemkool en kip. Een leuke afwisseling voor de typische Hollandse pot is het gerecht zeker!

Curry’s zijn eigenlijk gerechten waarbij de basis bestaat uit een kruidige saus met typische kruiden uit India zoals kurkuma, gember en chilipeper. Als je de basissaus hebt dan is het eigenlijk al een curry, maar daarnaast wil je voor de vitamines vast wel wat groenten toevoegen zoals bloemkool, en daarnaast wat vlees. Je kan ook denken aan allerlei soorten andere groenten dan witte bloemkool. Hier is alvast een korte opsomming van groenten met wat kleur: sperziebonen, erwten, wortel, broccoli of courgette. Maar eigenlijk kan je iedere groente toevoegen en het nog steeds curry noemen.

Qua vlees kan je ook eigenlijk alles toevoegen, maar in India is kip veruit het vaakst terug gezien in allerlei soorten curry’s. Denk voor de afwisseling is aan beef of varkensvlees als je wat anders wilt. Dat is niet helemaal traditioneel, maar zeker niet minder lekker. Ook dit soort vlees past goed bij groenten die meestal in curry gaan, zoals bloemkool of courgette.

Een erg bekende vorm van Indiase curry is chicken curry Madras. Dit bevat de typische smaak uit India, maar is inmiddels op de Nederlandse keukentafel ook steeds vaker te vinden. Je kan veel kruidenmixes tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen en alle kruiden uitkiezen en hierna apart aanschaffen is dus totaal overbodig geworden. Als je een Nederlands tintje wilt toevoegen kan je bloemkool als groente in de chicken curry Madras doen. Dit past perfect! Hou je juist niet van bloemkool, denk dat is een broccoli of spinazie. Ook dit is ideaal in combinatie met kip curry Madras.

Curry’s zelf gaan maken is erg leuk, maar dit kan wel tijdsintensief worden. Gelukkig zijn er veel restaurants in Nederland die zich geheel focussen op curry gerechten. Een van de restaurants is Indian Curry House. Hier worden traditioneel Indiase gerechten gecombineerd met allerlei typische Aziatische smaken en kruiden waardoor je uiteindelijk echt een authentiek, maar toch uniek gerecht krijgt voorgeschoteld.

Vegetarisch Indiase curry

Erg veel verschillende curry’s, vooral die uit India afkomstig zijn, zijn vegetarisch of zelfs vegan. Niet gek is dat, want ongeveer 1/3 van de bewoners van dit land eet helemaal geen vlees of enkel op bepaalde dagen. In het kort heeft dat te maken met de hindoestaanse en de boeddhistische religies. Op bepaalde dagen mag je dan geen vlees eten of eieren. Als alternatief eet men op juist die dagen vegetarische curry.

Hier beschrijven we kort wat opties voor een curry zonder vlees. Ideaal als je vegetarisch/veganist bent of gewoon wilt minderen met vlees eten. Curry’s die volledig vegetarisch zijn bijvoorbeeld spinazie curry of kikkererwten curry maar vegetarische kip curry madras bestaat ook.

De ingrediëntenlijst voor groente curry’s is niet erg lang, vooral met een kruidenmix. Het hoofdbestanddeel bestaat uit de groente zelf. Hiernaast voeg je een uitje toe en eventueel wat tofu als je echt wilt gaan voor de volledige, originele Aziatische bereidingswijze. Een ander hoofdbestanddeel dat je vaak terugziet is tomaat en hiernaast kan je Tikka Masala toevoegen. Dit laatste kan je los kopen, maar een roerbaksaus volstaat prima. Deze zijn tegenwoordig, vooral van de A-merken, van erg hoge kwaliteit en beschikbaar in iedere supermarkt.

Naast de vegetarische curry kan je aardappelen, rijst of naan brood toevoegen als bijgerecht. Je maakt het af met crème fraiche of kokosmelk en zo heb je al binnen 20 minuten, met redelijk weinig inspanning, een erg lekker Indiaas gerecht op tafel staan. Volledig vega, gezond en klaar om op te dienen.

menu-bars menu-close Menu Sluiten