Mexicaanse bonenschotel

De Mexicaanse bonenschotel kan je zeker zien als een voedzame en complete maaltijd voor in de avond. Al helemaal door de toevoeging van volkoren rijst of groentetortilla’s en kip. Maar op feestjes de schotel ook goed los te gebruiken. Het is een van de vele soorten Mexicaanse schotels die je kan vinden die super gezond zijn door de toevoeging van allerlei soorten bonen. Bonen zitten vol vezels, ijzer en vitaminen en passen daarom perfect binnen een gezond voedingspatroon. Dat geldt dus nog meer voor de Mexicaanse bonenschotel aangezien deze meerdere soorten bonen bevat.

Een Mexicaanse bonenschotel wordt vaak met kip of gehakt gecombineerd. Maar een volledig vegetarische versie, of zelfs eentje die vegan is, kan je gewoon zelf samenstellen. Ook erg handig voor als je een dag geen vlees wilt eten. Bij beide schotels komt er bijna altijd rijst bij.

Wil je juist wel kip erbij en plaats van de vega versie? We raden dan om de kip te kruiden met traditionele Mexicaanse kruiden of een avondje te laten marineren in de koelkast. Hierdoor wordt de kip in de bonenschotel extra mals en lijkt het nog beter op de originele bonenschotel met kip uit Mexico. Vooral gemarineerde kip uit de oven zorgt ervoor dat de Mexicaanse schotel wat lekkerder wordt. In de oven kan je ook de bonenschotel maken trouwens, al dan niet met de kip.

Je doet de bonenschotel vaak los van een tortilla in een kommetje en serveert er dus vaak iets van een graanproduct naast. Door het los op tafel te zetten lijkt de Mexicaanse schotel wel een beetje op de Mexicaanse bowl, of burrito bowl. Dit is eigenlijk gewoon de inhoud van een burrito, zoals bonen, rijst en kip, in een kom met wat groenten. Ideaal om wat koolhydraten weg te laten uit je avondmaaltijd, mocht je een koolhydraatarm dieet volgen. Of je kan wederom wat rijst toevoegen voor erbij. Lekker en simpel is het zeker!

Het bekendste merk dat een ovenschotel uit Mexico heeft is Hak. Bij iedere grote supermarkt vind je het merk Hak wel in de schappen en hun bonenschotel wordt vaak gezien als een van de lekkerste die je kan krijgen. Potjes met de bonenschotel van de Hak kan je krijgen bij onder meer de AH.

De voorgemaakte versie van Hak zorgt ervoor dat je erg snel een traditionele Mexicaanse bonenschotel kan maken die bovendien erg lekker en simpel is om verder klaar te maken. In het potje, of de stazak, zit een schotel die eigenlijk alleen maar nog opgewarmd moet worden. Dat scheelt al een heel stuk aan tijd en moeite! Ook voor het inkopen doen scheelt het een stuk, want je hoeft de kruiden niet apart te kopen en alle soorten bonen apart te bereiden.

Een Mexicaanse bonenschotel wordt door die van de Hak wel erg gemakkelijk om te maken! Maar wil je juist wel de echte keuken held uithangen en een bonenschotel zelf klaar maken, dan kan dit zeker. Hier hebben we alvast een leuk idee voor een Mexicaanse bonenschotel voor je. Dit is eigenlijk gewoon een basisgerecht dat je kan aanvullen met allerlei andere toevoegingen, zoals maïs of nog wat extra boonsoorten en rijst.

Voor deze bonenschotel heb je niet zoveel ingrediënten nodig. Prei, diverse soorten bonen zoals kidneybonen en zwarte bonen, tomatenblokjes en cayennepeper zijn voldoende. Maar nogmaals wordt het toevoegen van extra ingrediënten zeker aangeraden door ons!

Je begint met koken door de oven voor te verwarmen op 180°C. Verhit ondertussen wat olijfolie en bak hierin de prei, ui en knoflook circa 5 minuten gaar. Hierna kan je de bonen al toevoegen en alles met wat water en cayennepeper gaan koken. Na ongeveer 20-25 minuten is alles klaar en hoef je het enkel nog op te dienen met wat rijst, aardappelpuree of wat sla. Crème fraiche, guacamole of een tortilla maken deze bonenschotel nog wat meer ‘Mexicaans’, net als wat extra pittige kruiden.

menu-bars menu-close Menu Sluiten