Appelmoes

Appelmoes is los erg lekker, maar erg veel mensen eten het juist in de avond tijdens het diner. Zoals bij aardappels en vlees of als toetje. Je kan er zeker erg goed mee variëren en het gerecht leent zich eigenlijk perfect voor iedere eetgelegenheid, in de avond of overdag Of als zoet tussendoortje, met of zonder suiker.

Het is ooit allemaal begonnen met een simpele vraag “Hoe bewaar ik appels langer?” . Na wat experimenteren vond men de ideale oplossing: suiker. Hierdoor blijft het langer goed en door het nog is in een afgesloten pot te stoppen kan de levensduur nog iets verlengd worden. Appels verkleuren helaas erg snel en ze gaan niet oneindig mee. Het weggooien is zonde en daarom maakt men als jaren appelmoes om verspilling van overgebleven appels tegen te gaan. Een ideale uitkomst dus, die moes! Naast dat het ook gewoon erg lekker is.

Door iedere leeftijdsgroep wordt de moes maar al te graag gegeten en vooral kleine kinderen zijn er dol op. Zij eten de moes, mede door de zoete, ietwat neutrale smaak, bij frietjes. In plaats van bijvoorbeeld ketchup. Dit laatste is toch wat sterker van smaak over het algemeen.

Appelmoes is tegenwoordig in de supermarkt in vele variaties te vinden, niet enkel de traditionele met suiker, maar ook zonder suiker vind  je het in de schappen. Je hebt bijvoorbeeld moes van het merk Hak. Dit welbekende merk heeft vele soorten beschikbaar gemaakt om uit te kiezen en ze blijven maar met nieuwe varianten komen. Hak wordt ook gezien als het bekendste merk op het gebied van appelmoes en je weet als je dit merkt koopt het van topkwaliteit is. Ook zij hebben moet van appels zonder suiker toegevoegd.

De keuze voor verschillende soorten is al langere tijd erg uitgebreid te noemen. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit moes zonder suiker of de traditionele soort die wel suiker bevat. Maar hiernaast kan je gaan voor appelmoes light met net wat minder suikers eraan toegevoegd. Zelfs appelcompote van Hak met allerlei soorten ander fruit erin is beschikbaar. Deze laatste soort moes is erg lekker en bevat een extra stevige bite.

Waarom zou je het eigenlijk niet de moes volledig zelf maken? Dit is totaal niet moeilijk en we leggen hieronder al kort uit hoe het moet om je op weg te helpen richting je eigengemaakte appelmoes. Je kan er ook van alles aan toevoegen, zoals kaneel en elke soort appels. Met schil of zonder.

Hoe maak je appelmoes?

Kant en klare soorten, bijvoorbeeld van Hak, zijn er genoeg. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt, deze moes? Het begint natuurlijk met de keuze voor de juiste appels. Gelukkig kan je hier bijna niet verkeerd kiezen. Vele appels zijn uitermate goed geschikt om appelmoes mee te maken. Appels zoals Elstar of Jonagold kan je bijvoorbeeld kiezen.

Je kan de appels schillen, maar met schil kan je er ook prima moes mee maken. Het klokhuis en de pitjes moeten wel even verwijderd worden. Dit moet gebeuren, zodat de moes lekker zacht wordt. Je kan de appels in kleine blokjes hierna in een pan met water en suiker stoppen en laten koken. Vervolgens moet je even goed roeren en vooral goed langs de bodem en zijkanten gaan. Hierdoor voorkom je dat de moes aanbrandt.

Appelmoes kan je warm of koud gaan eten en het ligt volledig aan jezelf wat je het lekkerste vindt. Kies je voor koude moes? Dan moet je nog even wachten na het koken totdat de moes op kamertemperatuur is of zelfs kouder, mocht je ervan houden. Een extra manier om de appelmoes nog ietsje spannender te maken is om er kaneel aan toe te voegen. Hierdoor krijgt het gerecht echt een kick.

De vers gemaakte appelmoes kan je het beste bewaren in de koelkast of je kan het in gaan vriezen. In de koelkast blijft het ongeveer een week goed dus er wordt aangeraden het snel op te eten of het in te vriezen als je verwacht het niet zo vaak te eten. Het ontdooien duurt meestal niet langer dan een uurtje of twee (afhangende van de grootte van de pot) en dus kan je het zo weer eten. Of je kan het in de magnetron stoppen zodat het ontdooien nog sneller gebeurd. De kant-en-klare potjes van Hak blijven langer houdbaar, vooral als je die gesloten houdt.

menu-bars menu-close Menu Sluiten