Arepa’s

Ben je al wellicht al bekend met Arepa’s? Veel Nederlanders helaas nog niet, terwijl in Zuid-Amerika deze maïsbroodjes continu gegeten worden gedurende de dag. Vooral in landen zoals Colombia en Venezuela worden de broodjes van vroeg in de ochtend tot laat in de avond genuttigd.

Het broodje wordt dan ook vaak beschreven als het ideale pocket-food. Je kan de broodjes vullen met van alles en voor iedereen is wel een geschikte Arepa te verzinnen. Je kan de broodjes bovendien overal mee naar toe nemen en opeten. Voor de drukke Nederlander die continu onderweg is zijn Arepa’s dus uitermate goed geschikt.

Het gerecht komt dus uit Zuid Amerika. In Venezolaanse huishoudens is de Arepa vooral op tafel te vinden. Niet gek is dat, want hier komt het kleine broodje ook vandaan. Naast dat je de Arepa op tafel serveert en iedereen het voor zichzelf kan vullen, zie je het in de avond en middag op Venezolaanse straten gevuld verkocht worden. De typische Venezolaan is vaak buiten te vinden, waar het altijd super gezellig is en dan is een snelle hap, zoals de Arepa, ideaal.

Arepa’s worden meestal gemaakt van maïsmeel. De broodjes worden verhit in de pan, zowel de kant-en-klare soort en de Arepa’s die je helemaal zelf maakt. In de grill of oven kan je ze ook even verhitten als alternatief. Hierdoor hoef je geen extra olie toe te voegen. De Arepa’s worden zo nog net wat gezonder. Geef je weinig om veel of weinig vet in je eten, dan kan je de Arepa gaan frituren. Hierdoor wordt die nog een stuk lekkerder en gaat het lijken op de gefrituurde tortilla uit Mexico.

Je ziet het al, er is voor iedere dag wel een andere Arepa te verzinnen. Wat voor nog meer afwisseling zorgt is de vulling want er is van alles mogelijk. Het is helemaal aan jou wat je met de Arepa wilt gaan doen. Ga je juist voor de traditionele route, dan kan je gesmolten kaas of eieren toevoegen als vulling. Dit gaat uitstekende samen met tomaten, sla, room, guacamole, gehakt of kruidige kip.

Een echte Antilliaanse klassieker die net wat minder hartig is, is de Arepa di pampuna. Dit zijn pompoen pannenkoeken. Je leest waarschijnlijk al aan het woord pampuna dat het om pompoen gaat. Lekker zoet en super gezond!

Deze zoete Arepa vind je niet terug op het vasteland van Zuid-Amerika maar worden dagelijks op de Antillen gegeten als ontbijt of in de middag. Als hoofdgerecht of als bijgerecht naast vis en vlees is het ideaal voor de avond. Je hoeft niet veel Arepa di pampuna te maken, want deze pannenkoeken vullen bijzonder goed. Ook hoef je niet extreem grote pannenkoeken te bakken, zoals bij de traditionele uit ons land wel vaak nodig is, om te zorgen voor een volledige maaltijd.

Arepa di pampuna zijn erg gezond en je kan er alle kanten mee opgaan. Zoete pannenkoeken kan je zo eten, maar als je een wat hartigere soort wilt eten dan voeg je er simpelweg wat zout aan toe. Daarna begint het vullen weer. Dat kan met spek, fruit of kaas. Hiernaast kan je, net als onze pannenkoek, de Arepa di pampuna overgieten met stroop, of wat honing.

Dan nog een laatste variant op de Arepa. Dat zijn de Arepa’s Colombiana’s. Deze broodjes komen uit een land dat net wat zuidelijker ligt dan Venezuela of de Antillen en dat is Colombia. De Arepa’s hebben, zoals je al hebt gemerkt, zich eigenlijk over het gehele continent verspreid en vrijwel ieder land heeft wel een variant op de broodjes.

De Arepa’s van Colombiaanse aard passen perfect bij de feestelijke cultuur en in het land zijn de Arepas colombianas dan ook een veel gezien gerecht op tafel. Net als tortilla’s uit Mexico of de Arepa’s die we hierboven hebben besproken functioneert het een beetje als brood waar je iets op smeert of extra inhoud aan toegevoegd. Daardoor zijn er inmiddels honderden versies te vinden. De vulling kan je gezond maken of kiezen voor de wat meer ongezonde variant als je een keertje niet op de calorieën let.

De Arepas colombianas lijkt wederom een beetje op een pannenkoek en je kan het eten tijdens het ontbijt, als snack of je zet het in de avond op tafel als bijgerecht. Erg simpel maak je een volledige maaltijd helemaal compleet met de Arepa’s uit Columbia.

Alle bovengenoemde Arepa’s zijn kant-en-klaar te koop in de lokale Latijnse supermarkt, maar hiernaast kan je het erg gemakkelijk zelf maken. De basis is maïsmeel en hiernaast een snufje zout. Met wat water maak je er deeg van en hierna kan je al starten aan iedere vulling die je kan verzinnen. En deze kan je vervolgens erin stoppen of bovenop doen. Arepas Colombianas worden traditiegetrouw bijvoorbeeld gevuld met kaas of room.

 We hebben helaas geen recepten kunnen vinden die gebruikt worden met dit ingredient.
menu-bars menu-close Menu Sluiten