Bamboescheuten

Bamboescheuten zijn uitlopers van de erg bekende bamboeplant. Bamboe is een soort gras dat vooral in de tropen groeit en verschillende delen van de plant worden daar genuttigd. De smaak van bamboescheuten wordt vaak omschreven als fris en groente-achtig. In de Oosterse keuken wordt het veel gebruikt in groentegerechten. Bamboescheuten zijn in Nederland vrijwel uitsluitend te koop in blik. Je kan ze onder meer kopen bij de AH en ze lijken een beetje op boontjes, maar dan met een wat vreemde vorm.

Bamboescheuten koop je in de supermarkt in een blikje en verse zijn wat lastiger te vinden helaas. Hiervoor zal je toch echt naar de lokale, buitenlandse supermarkt moeten. Daar kan je de bamboescheuten meestal gewoon aanschaffen. Vooral de Oriëntaalse supermarkten hebben deze lekkere groente vaak beschikbaar Af en toe kun je ze daar zelfs vers vinden. De verse variant is natuurlijk net een stukje lekkerder en kookt ook sneller gaar.

Als je verse bamboescheuten koopt in de winkel moet je even goed letten op de kwaliteit ervan. De oudere voelen wat minder stevig aan namelijk en hebben al veel van hun smaak verloren. Dit komt helaas vaak genoeg voor dat ze binnen een week al bedorven zijn. Ze moeten ook uit Azië gehaald worden en daardoor is de kwaliteit soms al wat minder. Bovendien kunnen ze af en toe beschadigd in de schappen liggen en zijn daardoor wat minder goed houdbaar en minder lekker. Pak dus altijd stevige en onbeschadigde bamboescheuten. Deze gaan vaker mee!

Gelukkig zijn bamboescheuten in blik het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt en prima om te gebruiken voor allerlei maaltijden. De smaak van de bamboescheuten in blik doet zeker niet af aan de verse soort en het levert het nodige gemak op tijdens de bereiding. Zoals een lange houdbaarheid van meer dan een jaar. De tijd dat de verse bamboescheuten te koop zijn loopt ieder jaar weer ongeveer van januari tot maart. Als je deze verse variant wilt dan heb je dus het meeste kans om tussen die maanden ze te vinden in de lokale supermarkt.

De smaak van bamboescheuten doet een beetje denken aan verse boontjes die kort gekookt zijn. Vooral sperziebonen of peultjes. Ze worden vaak omschreven als erg fris en lekker knapperig. De bamboescheuten zijn hierdoor goed in verschillende wokschotels, in combinatie met paprika, ui en paksoi en een lekkere zoetzure saus. In de wok blijft alle groente lekker knapperig en zo ook de bamboescheuten. En het blijft gezond omdat de vitamines in de groente blijven. Dit in tegenstelling tot wanneer je – vooral te lang – zou koken. Vaak genoeg verliest het dan helaas de bite en worden ze zacht en wat minder lekker.

Wat kan je eigenlijk allemaal nog meer met de scheuten doen in de keuken? Nou, van alles eigenlijk! Je kan ze bijvoorbeeld gaan verwerken in salades. Met allerlei soorten dressings en andere groente. Een leuke en gemakkelijke bereiding van de scheuten met wat andere koude groente zoals komkommer en sla, plus wat tomaat is bijvoorbeeld al erg lekker. Als je daarnaast een dressing gemaakt van sojasaus serveert krijgt het een echte Aziatische smaak en is het weer een keertje wat anders dan de traditionele Hollandse salade die je waarschijnlijk veel vaker eet. Wellicht te vaak.

In dat geval is een salade met de scheuten een leuke afwisseling en gezond. Heb je geen zin in een dressing op basis van sojasaus? Kies dan bijvoorbeeld voor een sesamdressing voor in je salade als alternatief. Dit is net wat zachter, maar doet degene die de salade toch eet denken aan de Aziatische keuken.

Over gezond gesproken. De scheuten van bamboe bevatten diverse vitamines, zoals hierboven al verteld. Je kan bijvoorbeeld de vitamines A,E en B vinden in deze unieke groente.

Zoals zoveel ingrediënten uit Azië zijn ook de bamboescheuten erg lekker en gezond met noedels of in een curry maaltijd. Het is dus altijd handig om een blikje in je keukenkast te hebben, voor het geval dat je spontaan een Aziatisch gerecht op tafel wilt zetten. Je kan dan altijd de bamboescheuten gebruiken als toevoeging.

Wat overigens ook vaak gedaan wordt is de bamboescheuten als losse snack op tafel te serveren. Bijvoorbeeld als je een rijstgerecht maakt of gewoon bij aardappelen. Er is eigenlijk altijd wel een gelegenheid om te genieten van de unieke smaak van bamboescheuten!

 We hebben helaas geen recepten kunnen vinden die gebruikt worden met dit ingredient.
menu-bars menu-close Menu Sluiten