Bieten

Bietjes lijken, met de schil eromheen, een klein beetje op aardappels, maar zonder ogen ze gelijk totaal anders. Dan is het verschil goed zichtbaar. Ook qua voedingswaarde verschilt de biet van de aardappel. Eerstgenoemde past gemakkelijk tussen andere gezonde superfoods, waar aardappels weer niet tot deze categorie worden gerekend. Bieten bevatten allerlei gezonde voedingsstoffen en vezels die perfect passen bij een gezonde levensstijl, maar hiernaast zijn ze ook gewoon erg lekker om te eten.

Bietjes zijn erg divers en je kan ze op vele manieren klaarmaken. Ze vallen erg op in een simpele salade bijvoorbeeld en zijn hiernaast super lekker om te combineren met aardappels in een lekkere stamppot. Je hoeft bietjes niet eens te koken om ze te eten, enkel raspen is voldoende om gelijk al te gaan genieten van een supergezonde snack voor tussendoor of je kan het rauw serveren als bijgerecht tijdens het avondeten. Vooral in de zomer is een salade van bietjes een erg goed idee om een keer te proberen.

Heb je nog wat bietjes over en wil je een keer wat anders dan een wortelstamppot of andijviestamppot? Ook dan zijn bieten een goede uitkomst. Je kan op dezelfde manier als je een stamppot van andijvie maakt, eentje maken met bietjes. Je hoeft ze simpelweg even te schillen en samen met de aardappels te koken. Vooral tijdens de winter wordt dit gerecht steeds vaker gegeten als alternatief voor traditionele stamppot.

Wat ook nog super gezond is en zeker opvalt aan tafel door de rode kleur is bietensoep. Door de textuur van de bietjes is het ideaal om van deze groente soep te maken. Vooral de kleur gaat erg opvallen aan tafel en tijdens een diner is de bietensoep een echte eye-catcher. Als je de rode bieten met ui en eventueel een appel in een pannetje kookt, nadat je alles hebt fijngesneden, is de soep zo klaar.

In veel restaurants zie je tegenwoordig bieten terug bij. Bijvoorbeeld carpaccio van bieten, als alternatief voor carpaccio van rundvlees. Voor de vegetariër is dit gemaakt, maar erg veel mensen vinden deze groente zo lekker dat ze kiezen voor de bieten carpaccio in plaats van de normale

De bieten hebben een smaak die goed te combineren valt met verschillende soorten fruit, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Je kan er dan ook nog is erg lekkere en smoothies mee maken. Die zeker gezond te noemen zijn.

Geen zorgen, want de bittere smaak valt weg als je aan de smoothie diverse zoete fruitsoorten toevoegt. Denk bijvoorbeeld is aan een smoothie van aardbei, appel en bieten. Boordevol vitamines en antioxidanten en deze gezonde bietensap smoothie oogt wederom erg leuk door de kleur.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn bieten niet enkel in combinatie met aardappels te bereiden, maar los ook. Een laatste optie die we even is dan ook om ze even met kruiden in de oven te stoppen. Super gezond als alternatieve snack voor oven chips: chips gemaakt van bieten. Enkel even snijden en wat olijfolie erbij en het is na 20 minuten in de oven klaar. Het lijkt vervolgens net alsof je echte chips zit te eten.

Hoe bieten koken?

Dit gaat super makkelijk en het hoeft niet lang te duren voordat je bieten op tafel hebt staan. Wanneer je bieten wilt gaan eten heb je diverse keuzes. Zo kan je ze voorgekookt gedurende het  hele jaar vinden in de supermarkt. Houdt er dan wel even rekening mee dat deze bieten wat duurder zijn. Deze moet je enkel even opwarmen en je kan ze gelijk eten

Als je kiest voor de verse bieten, bijvoorbeeld om in een stamppot te doen of als bijgerecht te gebruiken, dan moet je ze eerst even goed schoonmaken en schillen. Daarna doe je de bieten in een pan voor ongeveer 20 minuten en als de timer gaat zijn ze beetgaar.

Een kleine tip is om de bieten vooral niet te lang te gaan koken. Ze verliezen hierdoor de mooie, rode kleur, de gezonde vitamines en een groot gedeelte van de smaak gaat ook verloren. Wat erg zonde zou zijn. Vergeet ook zeker het zout niet in het water te doen voordat je de bieten gaat koken. Hierdoor wordt de smaak wat zachter namelijk.

menu-bars menu-close Menu Sluiten