Bloemkoolrijst

Rijst is al erg gezond, maar bloemkool is toch nog net een stukje gezonder. En bovendien is deze laatstgenoemde groente gelijk een stuk caloriearmer. Voor de liefhebber van rijst, die ook nog is wilt afvallen, is bloemkoolrijst ideaal dus! Bijvoorbeeld de kant-en-klare versie van Bonduelle. Bovendien is het super gemakkelijk te maken, daarover hieronder meer.

Voor de geïnteresseerde hier een korte geschiedenis. Eentje die nog niet erg lang teruggaat. Pas redelijk recent is dit soort rijst erg populair geworden om in plaats van de echte rijst te gaan eten. Wie er precies mee begonnen is, is niet bekend. Het idee komt wel uit Europa en de groenterijst wordt vooral door mensen die een koolhydraatarm dieet volgen maar al te graag gebruikt.

Dit komt omdat het mondgevoel dat je krijgt van het eten van bloemkoolrijst erg veel lijkt op producten zoals aardappels en rijst. Het is dus zeker een goede vervanger en helemaal niet duur. Je krijgt ook nog wat extra vitamines binnen dat altijd mooi is meegenomen. En het is nog steeds lekker bij gegrilde kip, of in een salade. Net als normale rijst.

Een van de merken die steeds meer doet met dit soort tarwe vervangende producten is het erg bekende Bonduelle. Zij hebben bloemkoolrijst recent opgenomen in het assortiment en hierdoor is het in vrijwel iedere grote supermarkt te vinden tegenwoordig. Niet gek is dat natuurlijk, want ook het koolhydraatarm eten wordt steeds populairder in Nederland. Ook bloemkoolrijst van Bonduelle valt onder die categorie.

Erg gemakkelijk is het zeker dat Bonduelle bloemkoolrijst heeft, want je hoeft het niet meer zelf klaar te maken. Al is dat wel erg simpel, zoals hieronder te lezen valt. Een zakje koolhydraatarme bloemkoolrijst van dit merk hoeft enkel even opgewarmd te worden in de magnetron als je het warm wilt eten of je kan het gaan bakken. Maar voor de enthousiasteling is er de optie om bloemkoolrijst ook rauw te gaan eten. Het bevat dan een extra bite, wat sommige liefhebbers van bloemkool erg lekker vinden.

Bloemkoolrijst kan je enige tijd bewaren in de koelkast, maar je kan het ook invriezen en pas maanden later gaan eten. Het product zelf is droog afgesloten in een zakje het beste te bewaren. Precies zoals Bonduelle het in de schappen heeft gezet. Doordat de verpakking dicht blijft en hermetisch afgesloten blijft de groenterijst redelijk lang goed. Zo ook als je het enkel in de koelkast bewaard, in plaats van in de vriezer.

Zoek je nog ideeën om bloemkoolrijst te gaan eten? Het gaat erg goed samen met kip, zowel gebakken kip als kipfilet. Een lekker sausje erbij en je hebt eigenlijk een traditionele kip/rijst maaltijd die je normaal ook zou eten aan tafel of tijdens de lunch.

Wat hiernaast kan is een salade maken met de groenterijst. Vooral sla, komkommer en tomaat in combinatie met bloemkoolrijst levert echt een goed, knapperig en supergezond resultaat op. Natuurlijk kan je met allerlei andere groenten experimenteren en zo jouw ideale salade maken. Eentje die ook nog is koolhydraatarm is.

Hoe maak je bloemkoolrijst?

Allereerst moet je de bloemkool in de juiste vorm krijgen, namelijk die van rijstkorrels. Om er rijst van te maken kan je het in een foodprocessor stoppen of met een rasp erg fijn raspen. Bloemkool is vrij fragiel, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Het ‘koken’ van bloemkoolrijst gebeurt anders dan wanneer je traditionele witte of bruine rijst maakt. Dit laatstgenoemde moet je per se altijd even koken, maar bloemkoolrijst bak je simpelweg even in een wokpan met wat olie, of in een normale pan. Als je het namelijk gaat koken dan neemt de groenterijst het water op en wordt het minder lekker. Hierna is het wel warm, maar zit het vol met vocht en is het niet meer te vergelijken met rijst qua consistentie.

Dat is een beetje zonde natuurlijk, want dat is juist het doel van de groenterijst. Bak daarom de bloemkoolrijst simpelweg in een pan voor een drietal minuten en je hebt zo erg een ideale rijstvervanger op tafel staan. Als alternatief kan je de groenterijst gaan stomen of roosteren. Ook dit scheelt weer in de calorieën doordat je geen olie eraan toevoegt.

 We hebben helaas geen recepten kunnen vinden die gebruikt worden met dit ingredient.
menu-bars menu-close Menu Sluiten