Broccolirijst

Om broccolirijst te maken hoef je niet super veel moeite te doen en uren te zwoegen in de keuken. Vooral als je ziet wat het allemaal oplevert. Het geeft namelijk een voedzame maaltijd die precies zo smaakt als witte rijst en ongeveer hetzelfde mondgevoel oplevert.

Daarnaast past broccolirijst perfect in een koolhydraatarm dieet. Een dieet dat steeds populairder wordt in Nederland. Mede hierdoor worden er steeds meer alternatieven voor vooral rijstsoorten verzonnen. Dit zodat je toch iets soortgelijks kan blijven eten tijdens het volgen van dat type dieet.

De broccoli rijst kan je serveren naast curry, maar ook gewoon naast een lekkere bonenschotel. Het smaakt net zo neutraal als rijst. Al helemaal als je er niks extra’s mee doet zoals de broccoli rijst bakken. Daardoor blijft het gebruik dus ook gewoon hetzelfde van de rijst.

Voor de vegetariër is broccoli rijst natuurlijk een echt goede uitkomst. Hierdoor kunnen gerechten echt volledig bestaan uit groenten, waar vele vegetariër of vegans uiteraard groot fan van zijn. Er zijn zat vegetarische gerechten te verzinnen met broccoli rijst goed bij past. Zoals curry’s, schotels uit de oven of een poké bowl die vegetarisch is.

Maar voor de vlees- of visliefhebbers kan broccoli rijst naast kip of zalm erg lekker smaken. Het kan zelfs met kip, zalm of iedere andere vlees- of vissoort in een schotel verwerkt worden of in een eenpansgerecht. Hierdoor kom je gemakkelijk aan een ‘light’ schotel met ruim voldoende vitamines van de broccoli. De eiwitten komen dan weer van de kip of de zalm af.

Van normale rijst kan je nasi maken, en dat kan met broccoli rijst natuurlijk ook! Het is zelfs extra bijzonder door de groene kleur. Natuurlijk hoef je geen extra groenten toe te voegen, maar als je dit toch doet raden we courgette of tomaat aan. Dit laatste is ook nog is erg goed voor de kleur van het gerecht. Doe je gele groenten, zoals maïs of gele paprika in de broccoli nasi, dan geeft ook een kleurrijk effect.

Voor een wat smaakvoller gerecht kan je gaan voor een Thaise curry. Bijvoorbeeld Thaise massaman curry. De smaak is wat sterker, maar dit komt in het geval van broccoli rijst erg goed uit door de neutraliteit van de groenterijst. Het is een erg pittig gerecht, afhangende van de hoeveelheid kruiden die je toevoegt en de broccoli rijst balanceert dit mooi.

In deze curry zitten traditioneel ook wat aardappelen. Doordat je kiest voor de koolhydraatarme broccoli rijst wordt het uiteindelijk een gerecht dat, door degene die bijvoorbeeld een Atkins dieet volgen, toch nog gegeten kan worden.

Je merkt het al. Met broccoli rijst kan je precies hetzelfde als met normale rijst, en wellicht wel meer! Je kan deze groente variant ook nog is invriezen of optioneel in de koelkast bewaren voor een lange tijd.

Hoe maak ik broccolirijst?

Als je een voedselvermaler hebt staan in de keuken is het enkel een kwestie van de broccoli in kleine stukjes in de machine doen en even laten draaien. Zo kan je snel broccolirijst maken. Je krijgt dan fijngemalen groenterijst binnen 10 minuten. Hierna is één ding belangrijk: je moet de namaak rijst niet gaan koken. Het is het beste om het te bakken of te wokken.

Als je de groenterijst gaat koken dan wordt deze erg zompig en het smaakgevoel vermindert ook voor een groot deel. Wanneer het gebakken wordt, wordt het lekker krokant en wat droger. Net als normale rijst. Precies het effect dat je wilt! Broccolirijst maken is, zoals je kan al lezen, dus helemaal niet moeilijk.

Maar je kan de broccoli rijst ook kant-en-klaar kopen. Ook deze kant en klare broccoli rijst kan je redelijk lang bewaren in de koelkast of invriezen en levert nog meer gemak op. Onder andere de Jumbo, Albert Heijn en de Plus hebben broccoli rijst van een aantal merken in het assortiment zitten. Koolhydraat arm eten wordt gemakkelijker gemaakt door groenterijst bij de supermarkten.

 We hebben helaas geen recepten kunnen vinden die gebruikt worden met dit ingredient.
menu-bars menu-close Menu Sluiten