Kokos crème

Als je zelf kokosmelk maakt, of dit koopt in de supermarkt, dan is het slechts kort houdbaar. Vooral als je het opent en niet helemaal opmaakt. Omdat je de melk vaak maar in kleine hoeveelheden verwerkt in een lekkere wokschotel of curry is het helaas na korte tijd alweer nodig om het of op te maken of weg te gooien. Dan is kokos crème echt een goede optie voor je om te overwegen. Dit is namelijk een stuk langer houdbaar. Hieronder vertellen we je graag alles over deze crème. We starten echter met een korte beschrijving van kokosroom. Room die je vaak zat ook in Aziatische gerechten kan vinden. Het lijkt bovendien een beetje op de Aziatische kokos crème.

Hoe wordt kokosroom precies gemaakt? Dat is erg simpel. Kokosroom om mee te koken is gewoon water, dat gemengd is met het vruchtvlees uit een kokosnoot. Je moet het wel even kneden en persen om uiteindelijk de juiste consistentie te krijgen. Dat laatste kan met een doek, een kaasdoek om precies te zijn. Het bereiden van kokosroom wordt dan ook vaak vergeleken met het maken van kaas. Het is alleen nog een stukje makkelijker en duurt minder lang, plus het smaakt totaal anders.

Dan nu de kokos crème. Als je kokosmelk inkookt in een pannetje op laag vuur, dan krijg je de lang houdbare en super makkelijk kokoscrème, die je later weer kan voorzien van wat water om er wederom kokosmelk mee te maken. Daarna creëer je dus, door het bovenstaande proces te volgen, kokosroom om mee te koken.

De toko, en dan vooral de Chinese toko heeft de beste kwaliteit kokosmelk, kokosroom en ook kokos crème beschikbaar. Zij maken vaker gebruik van kleinere, maar wel wat betere merken direct uit Azië dan de merken die je vindt in de grotere supermarkt. Ook blijft het een Aziatisch product voor Aziatische gerechten. Geen wonder dus dat het bij de toko het lekkerst en van de beste kwaliteit is. Het is hier soms zelfs nog een stukje goedkoper dan bij andere, grotere supermarkten.

Let wel goed op, want een geopend blikje kokosmelk is helaas niet lang meer houdbaar, zelfs niet in de koelkast. Je kan dan ongeveer denken aan een week. Verwacht je veel gebruik te maken van kokosmelk in allerlei gerechten (wat wij ons goed kunnen voorstellen, want het is erg lekker en divers) dan moet dit natuurlijk geen probleem zijn.

Je vindt kokos crème, naast in de toko, ook tegenwoordig in de schappen bij de AH of bij de Jumbo. In de sectie ‘buitenlandse producten’ om precies te zijn. Eigenlijk heeft elke grote supermarkt met buitenlandse producten in het assortiment kokos crème voorhanden. Door de goede sluiting van dit product gaat het erg lang mee. Nog wat langer dan kokos crème die je maakt van kokosmelk en niet vacuüm sluit. Super handig dus, de versie van de grote supermarkt zoals de Jumbo of de AH!

Hoe je precies kokoscrème moet gebruiken en waarvoor is eigenlijk erg simpel. Als je kokoscrème weer verdund met water dan ontstaat de kokosmelk van voorheen en kan je het gebruiken in allerlei soorten curry’s, wokschotels of desserts. Je zou het ook weer kunnen drinken, al bevat de melk minder nutriënten dan gewone melk van de koe. Voor de strikte veganistische eter is het wel goed geschikt om te drinken als alternatief voor normale melk. Of voor degene met een koemelkeiwitallergie is kokosmelk ideaal.

Je kan als voorbeeld een lekkere en gezonde groentecurry maken met kokosmelk. Je kookt hiervoor kokosmelk, vers of verkregen uit kokos crème, in een pannetje met aubergine, wortels, paprika en eventueel andere groenten. Hier voeg je wat gele curry pasta aan toe en dit laat je 20 minuten koken. Je zou er ook kip aan toe kunnen voegen. Het is dan het lekkerst om deze van te voren even te marineren en daarna te bakken. Natuurlijk wordt deze groentecurry vaak gegeten met rijst. Zo kan je er een complete maaltijd van maken.

En dit was maar een enkel voorbeeld gerecht dat je kan maken van kokosmelk, verkregen uit kokos crème. Wil je een wat dikkere curry die wat zachter is, dan gebruik je de kokosroom weer. Kokos is dus zeker erg divers en het is altijd handig om er wat van te hebben in de keuken. Vooral als je dol bent op Aziatisch eten!

menu-bars menu-close Menu Sluiten