Légumes

Groenten eten we vaak helaas nog steeds veel te weinig. Aangeraden wordt om ongeveer 250 gram ervan per dag binnen te krijgen. Maar voor de typische Nederlander blijkt dit vaak nog lastig. We hebben het allemaal erg druk en om in de avond steeds een uitgebreide kooksessie te houden, waarin we veel tijd en aandacht besteden aan het snijden en koken van groenten, lukt helaas niet altijd.

In de culinaire wereld worden groenten vaak légumes genoemd. Dit is natuurlijk gewoon het Franse woord voor groenten, maar in de supermarkt gebruiken sommige merken ook deze term op potjes en verpakkingen. Hierdoor klinkt het allemaal net even wat luxer, maar het is natuurlijk gewoon een soort marketingtruc.

Vaak genoeg nog grijpen we naar alternatieve, snellere maaltijden zonder helaas deze légumes. Bijvoorbeeld gemakkelijkere maaltijden, zoals fastfood of snacks. Een nadeel aan dit soort maaltijden is dat er soms weinig, tot geen vitamines in zitten door het ontbreken van Légumes. Dit terwijl je lichaam de dagelijkse hoeveelheid légumes toch wel echt nodig heeft om goed te functioneren.

Légumes zien er niet enkel gezond uit dus. Ze helpen je richting een gezond lichaam of houden ze gezondheid in stand. Légumes kunnen het risico op hart- en vaatziekten verlagen en helpen je stofwisseling om goed te functioneren. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel groenten eten, of in ieder geval de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten, een lagere kans op darmkanker hebben en een lagere kans op diabetes type 2 (suikerziekte).

Wat vaak gebeurt is dat men het eten van légumes uitstelt naar het einde van de dag. Zonde natuurlijk! Want je kan allerlei soorten groenten in kleine porties snijden en deze meenemen voor gedurende de dag. Zo hoef je niet ’s avonds alles in een keer te eten. Denk bijvoorbeeld aan kleine reepjes paprika op brood met wat humus. Super handig voor onderweg of gedurende de werkdag! De paprika kan je eventueel vervangen voor broccoli, ijsbergsla, ui of wortel. Zelfs witlof kan gebruikt worden.

Zorgen dat je elke dag de nodige légumes binnen krijgt blijft dus belangrijk. Gelukkig ligt de supermarkt er vol mee en kan je dagelijks variëren. Groente hoeft ook helemaal niet saai te zijn overigens. Je kan het stomen, garen in de oven, bakken of gewoon rauw eten. Er zijn zoete légumes, zoals wortel en paprika of hartige groenten zoals boontjes en courgette. Hierdoor zijn groenten ideaal voor ieder moment van de dag.

In plaats van grote légumes heb je tegenwoordig de erg handige snackgroenten, zoals snacktomaten of snackkomkommer bij de supermarkt in de schappen liggen. Erg handig, want hierdoor hoef je niks te snijden of te wassen. Dit is allemaal al voor je gedaan! Je kan de emmers onderweg meenemen en zo vergeet je nooit genoeg ervan te eten.

Voor groenten geldt trouwens dat je niet gauw te veel eet. Een vitamine overschot hoef jij je dus geen enkele zorgen om te maken. Net als dat je via groenten te veel kilo calorieën binnen krijgt. Een portie Légumes bevat bijvoorbeeld onder de 100 kcal. Daar kan je dus een flinke portie van opscheppen op het bord in de avond. Ook die groenten kan je trouwens prima als snack eten.

Dan het koken van de légumes. We hebben al verteld dat je allerlei soorten kan stomen of in de oven kan doen. Zoals courgette, paprika of tomaat. Hierdoor maak je het allemaal net wat lekkerder. Bovendien hoef je weinig extra oliën toe te voegen en krijg je toch meer smaak uiteindelijk.

Wanneer je légumes gewoon kookt in een pan dan kan het zijn dat je de pan net te lang laat staan op het vuur en dat de smaak gedeeltelijk verloren gaat, net als de vitamines. Erg zonde natuurlijk. De légumes stomen in een stomer met een timer voorkomt dat. Légumes grillen in een oven zorgt er ook voor dat de smaak en vitamines, vezels en andere gezonde eigenschappen die je veel vindt in groenten, aanwezig blijven. Bovendien is het een stuk gemakkelijker dan continu de légumes in de gaten te moeten houden als je het gewoon kookt in water.

Wil je nog wat meer uit je légumes halen? Dan kies je tegenwoordig toch gewoon voor een lekkere en makkelijke groentesoep, groenteschotel uit de oven of een vegetarische groentelasagne, oftewel een Lasagna cu legume. Alle drie zijn erg gemakkelijk om te bereiden en het koken van de légumes wordt hierdoor nog net een stukje leuker.

Vooral de Lasagna cu legume is een echte aanrader. Bijvoorbeeld met witlof, paprika en courgette. Die zijn daar alle drie geschikt voor. Als je deze in gelijke grootte snijdt en samen met tomatensaus en kruiden in een ovenschaal stopt heb je een erg gemakkelijke Lasagna cu legume zo op tafel staan.

Je kan voor de rest gewoon de normale instructies om lasagne te maken, aanhouden. Kaas en eventueel een zelfgemaakte bechamelsaus zorgen ervoor dat het net zo smaakt als een normale lasagne. Alleen is deze groente lasagne, oftewel de Lasagna cu legume, nog net even een stukje gezonder én goedkoper, mede omdat je er geen vlees in stopt.

menu-bars menu-close Menu Sluiten