Mexicaanse taco

Een taco eten doet menig voedselliefhebber denken aan Midden-Amerika. Nog specifieker doet het je vast denken aan Mexico. Niet gek natuurlijk, want daar wordt het gerecht erg vaak gegeten en komt het ook vandaan. Het is voor aan de keukentafel, maar ook onderweg, voor de lunch of als Street food zeer goed geschikt. Het is wat harder dan een tortilla en valt hierdoor minder snel uit elkaar. Vooral daardoor is het mooi om te presenteren aan tafel. Je vouwt een taco immers ook niet dicht en kan de inhoud blijven zien daardoor.

Neem je eenmaal een hap van de knapperige Mexicaanse taco, dan valt deze meestal wel een beetje uit elkaar. Met enige handigheid en een servet zijn ze natuurlijk wel ideaal voor de foodie die altijd onderweg is en van knapperig Mexicaans eten houdt.

Je hebt taco’s in allerlei vormen en ook in verschillende kleuren. De kleur hangt onder andere af van de ingrediënten die in de gebakken tortilla. Je hebt de gebruikelijke witte of gele taco die je in de supermarkt ziet, maar hierdoor heb je zelfs paarse groenten tortilla’s tegenwoordig. Taco’s met kruiden erin, voor extra pit, zijn er ook te vinden tegenwoordig.

Taco’s eet je natuurlijk niet met mes en vork maar gewoon met je hand. Een avondje taco’s eten is dus echt een belevenis aan tafel en het is een keer totaal iets anders dan hoe we normaal eten in Nederland.

Taco’s worden aan de eettafel af en toe ook los geserveerd. De inhoud komt er dan naast te staan, net als de guacamole, salsa, zure room, kip, bonen, kruiden en eventueel een salade. Dan kan iedereen zijn eigen taco samenstellen die precies goed past bij wat hij/zij lekker vindt.

De kip voor de Mexicaanse gevulde taco kan je volledig zelf gaan maken met Mexicaanse kruiden of een kruidenmix die in vele supermarkten gewoon al geprepareerd te vinden is. Je hebt zelfs al vooraf gekruide Mexicaanse kip bij sommige supermarkten vandaag de dag. Deze mix van kruiden, olie en kip is erg handig, want de kip wordt daardoor extra mals en je hoeft het enkel even te bakken. Je weet ook gelijk dat je de juiste Mexicaanse kruiden in het gerecht hebt zitten daardoor.

Een avondje taco’s zonder kip kan ook. Kies dan voor bijvoorbeeld gehakt. Je kan dezelfde kruiden als voor de kip gebruiken. Een dagje zonder vlees? Dan is vegetarische kip of gewoon een taco gevuld met enkel wat Mexicaanse groenten je beste optie!

Een leuk basisgerecht dat je met de Mexicaanse taco kan maken is de taco met kaas, bonen en kip. Hieronder beschrijven we kort hoe je dit maakt. De bereidingstijd is ongeveer een half uurtje. Supersnel dus!

De ingrediënten zijn wat uien, knoflook, enkele tomaten of tomatenblokjes. Daarnaast horen bij dit gerecht nog wat zwarte- of kidneybonen, olijfolie, 300 gram kip of gehakt en een zakje Mexicaanse kruiden. Natuurlijk heb je een aantal tacoschelpen nodig, hou ongeveer 2 per persoon aan (wellicht drie voor de grote eter). Als je kaas bij de tortilla’s wilt moet je ook nog even geraspte belegen kaas halen in de supermarkt.

Het gerecht is zo snel klaar dat je alvast de oven kan voorverwarmen op 180 °C terwijl je begint aan de kip. Deze kan je met wat olie gaan bakken, samen met de Mexicaanse kruiden

Snij ondertussen de ui en de knoflook fijn, net als de tomaten. Het beste is om ze erg fijn te snijden. Dan blijft alles beter zitten in de taco. Als laatste, wanneer de kip bijna klaar is, voeg je de uitgelekte bonen toe. Deze hoeven minder lang te koken.

Je kan ondertussen mooi de tacoschelpen in de oven verwarmen. Als je deze niet zelf gemaakt hebt dan kan je de instructies van de verpakking aanhouden. Meestal komt het neer op ongeveer 10 minuten.

Verdeel de kip met de groenten en de bonen over de taco’s, met eventueel wat kaas en stop dit allemaal nog 5 minuten in de oven terug. Tijdens deze laatste stap kan de kaas smelten en dat maakt de taco’s nog een stukje lekkerder. Daarnaast weet je hierdoor dat alles in dit gerecht even warm wordt in de oven. Daarna ben je klaar en kan je aan tafel! Een salade erbij en wat zure room die je apart erbij zet kan nog een leuke toevoeging zijn en geeft een complete, voedzame maaltijd!

menu-bars menu-close Menu Sluiten