Mexicaanse tortilla

Als je van de Mexicaanse keuken houdt, dan ontkom je er haast niet aan: tortilla’s. Deze worden op allerlei manieren verwerkt in verschillende Mexicaanse gerechten. Tortilla’s lijken een beetje qua functie op brood. Ze transporteren als het ware de inhoud zodat je er onderweg van kan genieten. Je kan er bijvoorbeeld de volgende gerechten mee maken die je vast wel een keer hebt gegeten: burrito, enchilada, fajita, tortillataart of de welbekende wrap.

Bijna altijd vul je dus een tortilla met van alles en rol je deze dicht. Groenten, bonenschotels, vlees en zelfs vis wordt gebruikt voor de inhoud van alle bovenstaande gerechten, met als basis de tortilla’s.

De tortilla is echt typisch Mexicaans, maar wordt overal in Midden-Amerika genuttigd sinds jaar en dag. En nu dus ook in Europa en in Nederland. We genieten gedurende de week steeds vaker van tortilla’s als leuke afwisseling voor de Hollandse pot. Zelfs als broodvervanger gebruiken we het. Maar de tortillataart of burrito zie je ook steeds meer.

De originele tortilla is eigenlijk altijd een maistortilla en je maakt deze dan ook met maismeel. In de Mexicaanse keuken wordt de maistortilla vaak gebruikt als bijgerecht. Die kunnen de gasten aan tafel dan zelf vullen met van alles dat ze lekker vinden.

Maar je kan ook een hele tortillataart maken met Mexicaanse groenten en kruiden erin en serveren aan je gezin. Deze kan volledig vega of juist met kip/ gehakt erg snel gemaakt worden. Gemakkelijke ideeën voor de inhoud van een taart met tortilla’s zijn online zat te vinden. Hieronder beschrijven we hoe je de basis tortilla maakt die je nodig hebt voor zo’n tortillataart.

Hoe maak je Mexicaanse tortilla?

Je hebt helemaal niet zo veel ingrediënten nodig gelukkig om Mexicaanse tortilla’s die net zo goed als het origineel smaken, te maken. Je pakt simpelweg wat bloem, zout, bakpoeder en nog wat olijfolie.

Je begint met het maken door alle bovenstaande ingrediënten in een grote kom te doen, als je veel wilt maken, of een kleine kom als je een enkele tortilla wilt. Hier voeg je vervolgens lauwwarm water aan toe. Zorg wel dat dit water niet te heet of te koud is, maar echt lauwwarm. Kneed hierna met je handen of in een keukenmachine alles samen tot een deegbal.

Vervolgens, afhangende van de hoeveelheid die je hebt gebruikt, verdeel je de bal in ongeveer 16 delen. Dit geldt voor wanneer je ongeveer 500 gram bloem hebt gebruikt.

Rol deze delen op in kleine balletjes en plaats deze balletjes op een oppervlak met bloem. Maak bijvoorbeeld gebruik van een groot bord of een oven tray. Deze kan je hierna afdekken met een theedoek die een klein beetje vochtig is gemaakt.

Het is nu belangrijk om 15 minuten lang de balletjes te laten rusten, anders worden de tortilla’s uiteindelijk minder luchtig en hebben ze niet de typische ‘tortilla bite’.

Na 15 minuten rol je het deeg, met een deegroller uit over wederom een bebloemd oppervlak. Zorg ervoor dat dit zeer dun is. Laat de uitgerolde tortilla’s nog even staan terwijl je een koekenpan met anti aanbak laag verhit. Het handige aan tortilla’s is dat je geen olie hoeft toe te voegen. Sterker nog, dit wordt afgeraden! Juist zonder olie worden de tortilla’s extra knapperig.

Je bakt de verse tortilla’s simpelweg 1 minuut per kant in de pan als die echt goed heet is. Je merkt wanneer deze goed gaar zijn als ze lekker zacht zijn en een heel klein beetje bruin op sommige plekken. Daarna zijn de verse tortilla’s klaar en kan je deze gebruiken voor een tortillataart !

Als alternatief kan je de tortilla in de oven doen of op de brander van het gasfornuis leggen. Daardoor worden ze nog knapperiger en zijn ze nog sneller klaar. Met een brander de tortilla’s maken wordt in Mexico trouwens meestal gedaan. Dus wil je voor de enige echte authentieke tortilla gaan, leg ze dan even op de brander en draai de tortilla’s continu terwijl ze liggen op de brander.

menu-bars menu-close Menu Sluiten