Pasta groenten

Bij bijna iedere soort pasta horen groenten. Anders kan je het eigenlijk ook geen pasta noemen, maar is het meer enkel losse spaghetti met saus. Pastagerechten zonder groente ga je dan ook niet veel vinden. Vooral de originele Italiaanse soorten pasta hebben allemaal wel iets van Italiaanse groenten erin.

Zo staat pasta bolognese bekend om de wortels en prei die erin gaan en zelfs pasta carbonara heeft peterselie eroverheen en vaak is een uitje erin gestopt. Natuurlijk bevat bijna iedere pasta knoflook en sjalotjes. Vrijwel elke soort pasta bevat dus al iets aan vitamines en gezonde voedingswaarden door de toegevoegde groenten.

Maar wat zijn nou de beste pasta groenten voor bijvoorbeeld witte saus en rode saus? En welke groenten verwerk je in pasta bolognese nog meer? Hieronder vertellen we je er alles over. Wil je dus jouw pasta voorzien van de juiste groenten of gewoon het net allemaal iets gezonder maken, lees in dat geval vooral hieronder verder.

Eigenlijk zijn er geen strikte regels voor groenten in de pasta. Vaak genoeg vind je bijvoorbeeld in diverse witte sauzen sugarsnaps, rode paprika, ui en champignons terug. De traditionele rode saus bevat natuurlijk allereerst veel tomaat, al dan niet gepureerd. Tomaat komt trouwens in erg veel verschillende sauzen voor en ook in pastasalade.

Tegenwoordig worden pasta’s steeds vaker gezien met groenten die niet echt traditioneel zijn. Zonder Italiaanse groenten dus. Bijvoorbeeld die uit het verre oosten of groenten uit Midden-Amerika. Dit maakt het pastagerecht uiteraard een heel stuk unieker en je kan nog meer variëren ermee. Pasta met paksoi of Chinese aubergine hebben we bijvoorbeeld al voorbij zien komen inmiddels.

In Nederland voegen we ook van alles toe dat in bijvoorbeeld Italië niet zo snel te vinden zal zijn in pasta’s. Zoals witte asperges als het seizoen aangebroken is. Traditioneel gezien worden groene asperges wel weer vaak bij Italiaanse pasta’s in de gerechten verwerkt. Ook wij maken erg vaak tomatensaus met allerlei groenten en onze pasta salades maken we graag wat ‘Hollandser’ door Nederlandse groente zoals sperziebonen of witte tuinbonen toe te voegen eraan.

Groente door de pasta heen is al lekker. Maar je hebt nog iets nieuws sinds een aantal jaar, speciaal voor diegene die gezonder of koolhydraatarmer wilt genieten van een lekker bord pasta. Dat is de groentepasta. De groentepasta wordt meestal gemaakt van courgette. Deze groente smaakt redelijk neutraal, vooral met wat zout, en is daarom goed bruikbaar als alternatief voor pasta van granen. Bovendien is courgette in elke vorm te snijden, dus ook in diverse pastavormen voor groentepasta. Je zou courgette-spaghetti kunnen maken van deze groente, maar ook de bladen voor een lekkere lasagne kun je van courgette maken.

Typisch Italiaanse groenten die je vindt in bijvoorbeeld pasta zijn aubergine, courgette, paprika, radicchio of artisjok. Al zie je niet bij ieder pasta gerecht groente kan je dit altijd wel toevoegen. Zo wordt aan pasta carbonara vaak prei toegevoegd of aubergine. Niet geheel volgens de traditionele bereidingswijze, maar zeker wel een aanrader om het gezonder te maken.

Voor pasta bolognese geldt eigenlijk dat iedere soort groente wel goed werkt. Volgens de traditie gebruik je winterpeen, bleekselderij, knoflook en ui in deze pasta. Maar wederom kan je alles wat je maar kan bedenken toevoegen om je eigen, unieke pasta bolognese op tafel te toveren. Probeer bijvoorbeeld is aubergine, bloemkool of broccoli. Eigenlijk iedere groente die goed samengaat met gehakt en tomaat is perfect!

Bij zowel de pasta bolognese als de pasta carbonara kan je groentepasta als alternatief gebruiken voor pasta van tarwe. Daarvoor hoef je dus, zoals je hierboven al kan lezen, niet heel erg veel aan het gerecht te veranderen. Je maakt erg gemakkelijk door de groentepasta koolhydraatarme versies van deze gerechten.

Is pasta een groente?

Pasta, als in losse spaghetti, is zelf geen groente. Het bestaat namelijk uit granen en valt dus helaas niet in de categorie ‘groente’. De hoofdbestanddelen zijn fijn gemalen meel, ei, en deze vind je niet in de natuur terug. Dit maakt pasta uiteindelijk trouwens niet per se ongezond. Je hebt vezelrijke meergranen pasta of zelfs volkoren pasta die in ieder geval genoeg vezels bevat, net als groentepasta.

Pasta kan je dus zelf zo gezond of ongezond maken als je wilt. Een volledige groentepasta met een groentesaus is veruit de gezondste optie en bevat allerlei soorten vitamines zoals Vitamine A,B en D. Hiernaast is het super vezelrijk en een echte boost dus voor de gezondheid! Plus, je kan er alle kanten mee op en het is veganistisch, mits je geen kaas en vlees toevoegt eraan.

menu-bars menu-close Menu Sluiten