Rode kool

Een opvallende kleur heeft deze rode groente zeker. Het vormt dan ook een waardevolle toevoeging aan een bord vol aardappelen en wat vlees qua kleur. Het gaat in dit geval om rode kool. Naast de kleur is het erg lekker om te eten en kan je er gemakkelijk mee variëren zodat je echt iets unieks op tafel kan toveren!

Denk bijvoorbeeld niet enkel aan rode kool met wat zout maar juist aan rode kool met appel erin of met hachee ernaast. Hierdoor wordt de toch wat bittere smaak van de groente gecompenseerd door de zoetheid van de appel of het zout in hachee.

Rode kool stamppot is hiernaast zeker geen slecht idee als hoofdgerecht. Vooral in de winter kan de wortelstamppot of andijviestamppot na een tijdje wat saaier worden. Dan is het tijd voor afwisseling en rode kool in de stamppot werkt daar natuurlijk perfect voor. Je tafelgenoten zullen vast ook verrast zijn door de opvallende rode kleur van de kool als je kiest voor stamppot met de rode groente erin. Als leuk alternatief is hachee erbij ideaal, wederom vooral voor in de winterperiode in verband met de kou.

Dit laatstgenoemde gerecht duurt wel een stukje langer om te bereiden, maar als het eenmaal is gelukt en op tafel staat kan je al je harde werk vast wel waarderen. En je gezin natuurlijk ook. Rode kool met vlees is namelijk de ideale combinatie tussen gezond eten en lekker eten.

Wat eet je bij rode kool?

Welk vlees je precies kan eten bij rode kool hangt voor een groot deel van jezelf af. Er zijn mensen die enkel kiezen voor rode kool tijdens de wintermaanden. Dan wordt de kool vaak gezien in combinatie met hachee (zoals hierboven beschreven), maar hiernaast werkt het erg goed met een slavink, een gehaktbal of hert/rundvlees. Een echt winters gerecht kan je er dus mee gaan maken, afhangende van welk vlees je kiest. Even nog wat aardappelen toevoegen en je kan genieten van een lekker hoofdgerecht.

Erg vaak eet je dus gewoon aardappels en vlees bij rode kool. Maar deze groente combineren met rijst of zelfs in pasta gerechten verwerken werkt meer dan prima. Dat is zeker een keertje wat anders dan de gebruikelijke stamppot.

Is de zomer al aangebroken? Dan is de deze roodkleurige groente nog steeds lekker! In een frisse salade bijvoorbeeld. Je kan deze groente dan combineren met andere soorten kool en je salade extra kleurrijk maken. Hiernaast kan je juist tijdens de zomer de rode kool gaan combineren met allerlei zomerse groenten en fruit zoals zomerse appels.

Hoe lang moet rode kool koken

Even de groente klaar maken is gelukkig zo gebeurd. Je moet het wel even schoonmaken, alvorens je het gaat koken. Soms zit er namelijk nog wat aarde bij de verse rode kool. Als je een potje rode kool koopt dan hoeft dit natuurlijk niet.

Veruit de meest gebruikte bereidingswijze die traditiegetrouw gehanteerd wordt is om een klein beetje water in een stoofpot te doen. Hieraan voeg je de rode kool toe met wat zout. Deze heb je reeds in kleine partjes gesneden natuurlijk. Na ongeveer 5 minuten is het water aan de kook en kan de kool toegevoegd worden. Je moet nu goed opletten en goed roeren zodat de kool niet aanbrand. Wij raden aan om het vuur of heel zacht te zetten of er continu bij de blijven.

Wat erg zonde is, maar vaak nog gebeurt, is dat de groente veel te lang wordt gekookt. Net als andere koolsoorten en diverse andere groentes is het de bedoeling dat het beetgaar wordt, maar zeker niet ‘’dood gekookt’’ is. Je verliest daardoor namelijk een deel van de smaak en van de kleur.

Als je de kool 10 minuten hebt gekookt is het al klaar om te eten. Natuurlijk moet je eventueel extra peper en zout toevoegen zodat het helemaal naar wens smaakt. Zelf is de kool namelijk een beetje bitter. Andere kruiden zoals kruidnagel of chilipoeder zijn zeker een aanrader trouwens, want ze werken perfect met deze groente. Je maakt de kool hierdoor gelijk een beetje unieker qua smaak.

menu-bars menu-close Menu Sluiten