Sperziebonen

Deze boonsoort kent natuurlijk vrijwel iedereen en er gaat vast geen week voorbij dat het niet op een doordeweekse avond bij je thuis gegeten wordt. De sperzieboon is gemakkelijk, erg lekker en bezit een vrij neutrale smaak van zichzelf. Hierdoor is deze boon ideaal om te combineren met allerlei andere groenten, vlees zoals spekjes en natuurlijk aardappels. Wist je dat er nog veel meer manieren zijn om sperziebonen te eten? We vertellen je hieronder er alles over, maar kunnen alvast verklappen dat het te maken heeft met spek en wokken.

Met deze kleine, en vettige vleessoort is de sperzieboon namelijk uitermate goed te combineren. Vaak zijn sperziebonen met spek op de kersttafel te vinden of doordeweeks in de winter. Je kan ze beide bakken, maar ook enkel de spekjes toevoegen aan de sperziebonen die enkel even gekookt zijn. Beide zijn ze erg knapperig en complementeren elkaar erg goed. Vooral nog in combinatie met gekookte aardappelen of samen met wat rijst. Als alternatief voor bakken in een koekenpan kan je alles wokken. Hierdoor blijven de boontjes lekker knapperig en zo maak je een lekkere schotel met boontjes en spek

Er zijn hiernaast veel meer manieren om sperziebonen extra lekker te maken en te serveren als bijgerecht of als deel van het hoofdgerecht. Je kan de bonen in een schotel doen (zoals een aardappelschotel of een schotel met rijst/salade) of ze in een lekkere spaghettisaus verwerken bijvoorbeeld. Hierdoor wordt de originele maaltijd net even een stukje gezonder!

Sperziebonen kennen nog een groot voordeel ten opzichte van enkele andere groenten. Ze zijn namelijk de ideale groenten om in te vriezen. Zo hoef jij je niet druk te maken over de houdbaarheid. Ze kunnen makkelijk enkele maanden in de vriezer blijven en nog steeds erg lekker zijn na het ontdooien.

Wat goed uitkomt is als het zomer is en je enkel sperziebonen in de winter eet. De groente kan overigens in de zomer wel gewoon gegeten worden hoor. Er zijn zat simpele en wat uitgebreidere gerechten voor salades te vinden online of in kookboeken die erg gebaat zijn met sperziebonen en spekjes als toevoeging. Vooral de zachte smaak is juist in een salade ideaal.

Hoe kook je sperziebonen

Het koken van bonen, zoals sperziebonen, is gelukkig totaal niet moeilijk. Het begint wel met het doppen van de boontjes zelf. Nog voordat je deze in een grote pan met wat kokend water en zout naar smaak stopt. Dit doppen is een vrij arbeidsintensief proces, maar wel nodig helaas.

Zorg er vervolgens voor dat het water met zout erin wel al kookt voordat je de boontjes erin doet. Hierdoor ben je een stuk zekerder over de juiste kooktijd van de boontjes en zorg je ervoor dat de smaak behouden wordt. Het zou immers zonde zijn als je de boontjes overkookt.

Na 6 tot 8 minuten zijn de sperziebonen al klaar om te eten. Je kan er eentje uit het water halen om even te testen. Als deze beetgaar is en lekker smaakt dan is het tijd om de bonen af te gieten en deze eventueel in koud water te leggen als je ze koud wilt eten. Als je ze warm toevoegt aan bijvoorbeeld een bord aardappels en vlees dan kan je de boontjes gelijk serveren.

Mocht je de boontjes nog willen bakken of in een schotel stoppen dan wordt aangeraden om de kooktijd met 1-2 minuten te verkorten. De sperziebonen garen namelijk verder in de bak- of wokpan of de schotel en het zou wederom erg zonde zijn als je ze overkookt.

Hoeveel sperziebonen per persoon?

Dit verschilt wel een beetje per persoon. Gemiddeld kan je denken aan 200 tot 250 gram sperziebonen per persoon. Kinderen eten vaak rond de 150 gram (als ze de boontjes lekker vinden tenminste) en wanneer je een echte fan bent van dit type boon dan eet je met gemak vast veel meer dan de vaak aangegeven 200 gram.

Je kan de sperziebonen wel een aantal dagen in de koelkast bewaren en nog langer als je ze verwerkt in een saus, schotel of de groente gaat wokken. In het laatste geval is het goed mogelijk om het in te vriezen, zelfs met spekjes. Je kan dus wel iets te veel maken. Mocht het niet opkomen dan bewaar je de schotel of gebakken boontjes gewoon een aantal dagen in de koelkast. Het vet van de spekjes, wanneer je dit toevoegt, kan trouwens na een aantal dagen nog lekkerder smaken en de groente voorzien van een nog rijkere smaak.

menu-bars menu-close Menu Sluiten