Witte bonen in tomatensaus

Dit gerecht komt uit het Verenigd Koninkrijk, maar in Nederland vinden we witte bonen in tomatensaus ook erg lekker. Vooral met bijvoorbeeld wat rijst en in combinatie met gehakt. In Engeland wordt dit gerecht ook wel gebakken bonen genoemd, maar het is precies hetzelfde eigenlijk.

Witte bonen in tomatensaus bestaat traditioneel uit witte bonen en een pittige of milde tomatensaus, maar inmiddels worden allerlei soorten andere witkleurige boontjes toegevoegd. Voor nu blijven we echter even bij de witte bonen. Deze worden gestoofd in de saus op een lage temperatuur waardoor ze erg zacht worden en gemakkelijker te eten zijn. Het is dus een eigenlijk een soort saus, geschikt voor zowel jonge kinderen als oudere mensen omdat je niet hard hoeft te bijten of te kauwen. Als je zachte rijst ernaast serveert is het nog steeds voor die doelgroep ideaal om te eten.

Witte bonen in tomatensaus soorten zijn er erg veel, maar het vaakst zie je toch wel terug dat het een soort bijgerecht is bij een kommetje rijst of aardappels en nog wat vlees zoals kip of gehakt. Ook wordt het wel eens over rijst/aardappels gegoten en werkt het als een saus. Deze saus kan je voorzien van kruidige stukjes kip of gehakt en zo heb je erg rap een volledig gerecht op tafel staan.

Het wordt vooral nog gezien als comfortfood en nog steeds vaak beschreven als ietwat ongezond. Maar het hoeft natuurlijk niet zo ongezond te zijn als je ervoor kiest om het zelf te gaan maken. Dit is erg simpel en met een paar ingrediënten heb je al snel een lekkere, zelfgemaakt versie van witte bonen in tomatensaus. Wel duurt dit wat langer dan een potje kopen, dus houdt daar wel rekening mee als je het zelf wilt maken.

Als eerste stap zal je, wanneer je kiest voor verse witte bonen, deze moeten laten weken in koud water. Er wordt aangeraden om dit in totaal 12 uur te gaan doen zodat deze goed zacht worden.

Daarna bak je een uit in een hoge pan, met wat knoflook erbij en voeg je kruiden toe zoals chilipoeder en basterdsuiker. Vergeet ook zeker de paprikapoeder niet. Basterdsuiker en paprikapoeder zorgen ervoor dat je de typische ‘’ witte bonen in tomatensaus’’ smaak krijgt die je gewend bent van een potje uit de supermarkt

Hierna voeg je simpelweg de gewelde bonen of de bonen uit blik toe aan de pan. Dit kunnen dus verse witte bonen of witte bonen uit blik zijn, zonder saus. Voor de kooktijd maakt dat uiteindelijk weinig uit. Voeg vervolgens de tomaten, wat azijn en optioneel wat peterselie, of andere kruiden die je lekker vindt, toe. Even roeren en na ongeveer een half uur heb je witte bonen in tomatensaus gemaakt die je kan combineren met bijna alles, van brood, vlees tot aardappels en dus ook rijst.

In Engeland zijn de ‘’ refried beans ‘’ ook vaak bij het bekende English Breakfast te vinden. Dan wordt het dus vroeg in de ochtend gegeten, dat in plaats van een boterham met pindakaas zoals we hier in Nederland meestal doen. Het valt een beetje tussen zoet en zout in dus is voor deze tijd van de dag zeer geschikt.

Is witte bonen in tomatensaus gezond?

Als je het bovenstaande aanwijzingen volgt, met enkel tomaat als basis voor de saus en niet te veel olie toevoegt zijn witte bonen in tomatensaus juist super gezond. Kies je voor een blik, dan zijn er vaak allerlei smaakversterkers, kleurstoffen en lege calorieën aan toegevoegd. Hierdoor wordt het wel een tikkeltje ongezond. Vooral als je er thuis nog vet varkensvlees, vette kip of gehakt aan dit gerecht toevoegt. Het mag dan wel gemakkelijk zijn, maar je levert qua gezonde voedingswaarden dus wel flink in.

Kijk goed naar de voedingswaarde achter op het blik witte bonen in tomatensaus als je het koopt in de supermarkt en voorkom zo dat je een erg ongezond gerecht gaat eten. Dit terwijl je juist voor een gezonde avondmaaltijd wou gaan. Er zijn allerlei alternatieven die net wat gezonder zijn dan de basisversie gelukkig.

Zoals die van het merk Hak. Dit merk bevat een variant die 0% suiker bevat en is mede hierdoor de net wat gezondere optie. Zelf maken levert uiteindelijk echter het meest gezonde resultaat op doordat je precies weet wat je erin stopt.

Als je het label van een typisch potje witte bonen in tomatensaus onder de loep neemt zie je bovendien dat het een behoorlijke hoeveelheid verzadigd vet en bovendien erg veel suikers bevat. Onnodig, want zonder is minstens zo lekker!

 We hebben helaas geen recepten kunnen vinden die gebruikt worden met dit ingredient.
menu-bars menu-close Menu Sluiten