Mijn moeder kookt al zolang ik me kan heugen enórme pannen soep. En daar deelt ze royaal van uit. Nog steeds als ze deze soep maakt, belt ze op om te zeggen dat er een pannetje voor me klaarstaat. Heerlijk. Deze soep is een echte maaltijd en voor mij synoniem aan geborgen zijn. De hoeveelheden van dit recept zijn voor zo’n enorme pan bedoeld. Geef een pannetje weg of vries een deel in. Want een soep als deze is de volgende dag(en) nog lekkerder.
Ook nodig:
Grote soeppan (minimaal 6 liter) met een dikke bodem.
Wat ga je doen?
Begin de avond van tevoren door de bonen in de week te zetten.
- Was de bruine bonen goed en zet ze in ruim water in de week. Laat de stukken ossenstaart in ruim gezouten water in de koelkast schoon trekken.
- Breng de volgende dag in een grote soeppan (circa 6 liter) de bruine bonen in het weekwater zonder zout aan de kook en laat deze 60 minuten zachtjes koken.
- Spoel ondertussen de ossenstaart af en kook de stukken in ruim water samen met de schouderkarbonade in 2 uur zachtjes gaar.
- Doe als de bonen 60 minuten hebben gekookt de spekblokjes, selderij, peterselie, prei, ui, bleekselderij en laurierblaadjes, bouillontabletten en de gort erbij.
- Haal als het vlees gaar is het vlees van de botten en snijd het klein. Zeef het kookvocht en doe dit samen met het fijngesneden vlees bij het bonen-groentemengsel. Voeg de tomato fritto en de ketchup toe. Wel de rookworst (in een aparte pan of doe deze bij de soep) 20 minuten of volgens de voorschriften op de verpakking.
- Roer de soep regelmatig goed door. Gebruik eventueel een sudderplaatje. Bonen en gort hebben de neiging om aan te zetten en dan aan te branden.
- Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
Bron: Joke Boon
Bestel hier het volledige boek.