Erwten in alle soorten en maten

Wat zijn gedroogde erwten

Erwten zijn peulvruchten. Ze groeien in een peul. Verse erwten worden onrijp geoogst. De suiker in de erwt is dan nog niet omgezet in zetmeel, hierdoor smaken ze lekker zoet. Dit is ook de reden dat ze tot groenten worden gerekend. Plantkundig is de erwt dus een peulvrucht, maar voedingskundig niet. Spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het velletje is verwijderd. Daardoor vallen de erwten in twee stukken uit elkaar: ze splitsen, vandaar de naam. Je kunt ze dan ook herkennen aan de vorm: de ene kant is bol, de andere plat.

Hoe kook je erwten?

  • Groene erwten: Laat groene erwten 8 uur weken. Kook ze daarna 35 minuten en giet af.
  • Groene spliterwten: Groene spliterwten hoeven niet geweekt te worden. Kook ze 45 minuten en giet af.
  • Kikkererwten: Laat kikkererwten 8 uur weken. Kook ze daarna 35 minuten en giet af.
  • Kapucijners: Laat kapucijners 8 uur weken. Kook ze daarna 30 minuten en giet af.

Recepten met erwten

Recepten met erwten zoals: groene erwten, spliterwten, kikkererwten en kapucijners, je vind ze allemaal hier! Erwten zijn de perfecte basis voor een soep, stamppot of als vulling voor een salade of wrap. Gezond en voedzaam en een prima vleesvervanger voor een dagje zonder vlees. Neem snel een kijkje tussen de lekkere recepten met verschillende soorten erwten en ga zelf aan de slag.

Kookvideo's met Erwten

Kook mee met Petra en zet in een handomdraai jouw recept met erwten op tafel.

Nieuws over erwten

Bekijk het laatste nieuws over erwten

menu-bars menu-close Menu Sluiten