Basisbereiding van peulvruchten

Gedroogde peulvruchten
De bereiding van gedroogde peulvruchten lijkt lastig, maar is eigenlijk heel gemakkelijk. Het is vooral een kwestie van plannen.
Kook wat extra en vries dit in. Handig, want zo heb je altijd een voorraadje. Of kook slechts een klein deel en bewaar de rest van de gedroogde peulvruchten. Dit is het gemak van gedroogde peulvruchten en ze zijn bovendien lekkerder dan voorgekookte peulvruchten.

Bewaren van peulvruchten
Gedroogde peulvruchten zijn natuurproducten. Ze kunnen het beste koel, droog, donker en goed verpakt bewaard worden. Ze horen gaaf, onbeschimmeld en niet muf te zijn. Onder invloed van licht, vocht en warmte kunnen peulvruchten gaan kiemen of schimmelen.

Weken van peulvruchten
Zorg er altijd voor dat peulvruchten voor het weken een keer goed schoon gespoeld worden. Wil je snel weken of heb je de tijd? Kies voor gekookt water als je weinig tijd hebt, want dit verkort de weektijd. Heb je geen haast zet dan ’s avonds voor het slapen, of ’s ochtends vroeg de peulvruchten in een pan met ruim water in de week. Afhankelijk van het seizoen moet je soms wat langer weken. Linzen en spliterwten hoeven niet te worden geweekt. Na ruim een jaar wordt de schil van de gedroogde peulvruchten wat harder en moeten dan langer geweekt en gekookt worden.

Koken van peulvruchten
Controleer,tijdens het koken, regelmatig de gaarheid. Bij sommige peulvruchten ontstaat er eiwitschuim, net als bij erwtensoep. Schep dit af met een schuimspaan. Heb je extra gekookt, dat kun je gerust invriezen met een gedeelte van het kookvocht.

In onderstaand overzicht kun je zien hoe lang je verschillende soorten peulvruchten moet weken, wat de kooktijd is en hoeveel je er per persoon van nodig hebt.

Soort Weektijd Kooktijd Hoeveel per persoon
Bruine bonen 8 uur 45 minuten 75 – 100 g
Witte bonen 8 uur 40 minuten 75 – 100 g
Rode bonen 8 uur 45 minuten 75 – 100 g
Krombekbonen 8 uur 60 minuten 75 – 100 g
Friese woudbonen 8 uur 60 minuten 75 – 100 g
Groene erwten 8 uur 35 minuten 75 – 100 g
Kapucijners 8 uur 30 minuten 75 – 100 g
Kikkererwten 8 uur 35 minuten 75 – 100 g
Spliterwten 45 minuten 75 – 100 g
Grauwe erwten 8 uur 45 minuten 75 – 100 g
Rode linzen 15 minuten 75 – 100 g
Groene linzen 12 minuten 75 – 100 g
Linzenmix 12 minuten 75 – 100 g

Limabonen: 8 uur weken, 75 minuten koken
Kidneybonen: 12 uur weken, 45 minuten koken

Na het koken, kun je ze invriezen of een aantal dagen bewaren in de koelkast en toevoegen aan een salade, soep of stoofschotel

het bereiden van peulvruchten
  • Ontzettend gezond
  • Lang houdbaar
  • Meer variatie
  • Je bepaalt zelf je portie
  • Geen zout toegevoegd

Peulvruchten zijn gezond

Peulvruchten zijn hele kleine voedzame vitaminebommetjes die onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Ze zijn vezelrijk, bevatten plantaardige eiwitten en diverse vitamines. Doordat het eiwit uit de peulvrucht een volwaardig eiwit is, is een peulvrucht een uitstekende vleesvervanger. Met 75 gram peulvruchten vervang je 100 gram vlees. Niet alleen veel milieubewuster maar ook diervriendelijker. Volwaardige eiwitten hebben een hoge biologische waarde waaruit het lichaam veel van zijn benodigde eigen eiwitten kan opbouwen. Naast deze volwaardige eiwitten bevatten peulvruchten ook langzame koolhydraten waardoor je bloedsuiker niet snel stijgt, te veel pieken in je bloedsuiker is niet gezond. Een te veel aan snelle koolhydraten leidt juist tot overgewicht, een te hoog cholesterolgehalte en een te hoge bloeddruk. Het leidt op den duur tot diabetes type 2, wat tegenwoordig als welvaartsziekte nummer 1 wordt gezien. In langzame koolhydraten zitten veel vezels die niet alleen de bloedsuikerpieken verminderen maar je ook een langer verzadigd gevoel geven waardoor je slechte tussendoortjes laat staan. Daarnaast zijn peulvruchten vetarm, bevatten weinig calorieën en zitten boordevol mineralen. Denk hierbij aan ijzer, magnesium, kalium en fosfor. Ook bevatten peulvruchten veel B vitamines waaronder B1 en B6.

Vraag of kooktip?
Laat het ons weten
Stel direct uw vraag
menu-bars menu-close Menu Sluiten