Linzen in alle soorten en maten

Linzen zijn de zaden van een linzenplant. Ze groeien in peulen en worden vooral gedroogd verkocht. Linzen zijn in diverse soorten; rode, groene, zwarte en linzenmix. Linzen zijn veelzijdigvoedzaamduurzaamvleesvervanger (vlees en groenten samen) en ze zijn gedroogd ook nog eens heel goed betaalbaar. Geen reden dus om niet met linzen aan de slag te gaan. De verschillende linzen hebben van zich zelf geen heel uitgesproken smaak en passen daarom goed als onderdeel van bijvoorbeeld een currysoepspreadstoofschotels of lekker op smaak brengen met knoflook, ui en smaakmakers. Op deze pagina lees je hoe je linzen moet koken, vind je tal van lekkere recepten en kun je opzoeken waar de verschillende linzen te koop zijn.

Linzen koken

Linzen zijn lekker snel en gemakkelijk als je het vergelijkt met alle andere soorten peulvruchten die eerst geweekt moeten worden. Linzen hoeven dat dus niet. Vooral rode linzen hebben een korte kooktijd en voeg je direct toe aan de soep of  zet je zo op tafel. Ze zijn heel geschikt voor soepen, stoofschotels en spreads. Groene en bruine linzen behouden het beste hun vorm na het koken en zijn dus geschikt om na het koken toe te voegen aan gerechten of bijgerechten waar je de linzen mag zien.

Linzen kun je weken maar hoeft niet, je kunt hiermee de kooktijd iets verkorten. De kooktijd van linzen is afhankelijk van de soort, kijk voor de exacte tijden in het week-& kooktijden overzicht of volg de instructie op de verpakking.

Doe altijd  2 tot 3 keer zoveel water in de pan, want 50 gram linzen verandert in ongeveer 100 gram gekookte linzen.

Was de linzen altijd goed voor ze de pan in gaan. Het is een natuurproduct, dus kijk de linzen na of er geen kleine steentjes tussen zitten.

Recepten met linzen

Linzen zijn heel veelzijdig te gebruiken in de keuken, maar soms kun je wat inspiratie gebruiken voor een goed gerecht. En dán ben je bij peulvruchten.NL natuurlijk aan het goede adres! Een goede reden dus om wat vaker tussen onze recepten te kijken, wij blijven je graag inspireren. Mocht je zelf een lekker linzen recept hebben deel dit dan gerust met ons.

Kookvideo's met Linzen

Kook mee en zet in een handomdraai jouw recept met linzen op tafel.

Nieuws over Linzen

Bekijk het laatste nieuws over Linzen

menu-bars menu-close Menu Sluiten