Bereidingswijze
- De krombekbonen wassen en ca. 8 uur laten weken in ruim koud water.
- Kook de bonen in schoon water zonder zout in 35-40 minuten gaar. Controleer door af en toe te proeven en kook zo nodig langer. Als de bonen gaar zijn voeg dan wat zout toe en laat de bonen in het kookvocht afkoelen. Giet de bonen na het koken af en vang het kookvocht op.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de chorizo in plakken en die weer in kleine blokjes. Snij de ui en knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
- Smelt de boter in een diepe koekenpan en bak de chorizo hierin aan. Voeg de ui, de knoflook en de tijmblaadjes toe en laat 10 minuten zachtjes bakken. Schep regelmatig om.
- Voeg de paprikapoeder en de tomatenpuree toe en bak deze 1 minuut mee.
- Voeg dan de bloem toe, roer goed door en bak deze 1 minuut mee. Doe nu in 1 keer de melk erbij en roer goed terwijl je de warmtebron half hoog zet. Het wordt vanzelf een gebonden geheel als je blijft roeren.
- Doe er al roerende 100 ml van het bonenkookvocht bij, zodat er een dikke gebonden saus ontstaat. Voeg hieraan de roomkaas toe en laat deze al roerend smelten.
- Snij de paprika in blokjes, voeg de blokjes paprika toe en laat nog 3 minuten door sudderen.
- Maak de saus op smaak met royaal peper en zout.
- Schep de saus door de uitgelekte bonen en doe dit mengsel in een lage ovenschaal.
- Meng het paneermeel met de kaas en het sesamzaad en strooi dit over de bovenkant van de bonen. Verdeel de boter er in vlokjes overheen en zet de schaal in het midden van de oven. Bak in 25 minuten bruin en krokant aan de bovenkant.
Deze krombekbonen met chorizo is zo lekker die zet je zeker een tweede keer op tafel. Heb je geen krombekbonen, vervang ze dan door witte bonen.
Deze schotel kun je ook vegetarisch maken door de chorizo te vervangen door een pittige vleesvervanger.
Meer recepten met bonen:
Witte bonenpuree
Witte bonensoep met gehaktballetjes