Wat is popmaïs en hoe maak je popcorn van maïs?

Veel mensen maken tegenwoordig zelf popcorn door popcorn maïs te kopen. Maar hoe kan het eigenlijk dat zo’n maïskorrel verandert in popcorn? Dat is eenvoudig uit te leggen. Een maïskorrel bestaat namelijk uit een schil met daarin een kern van zetmeel. Wanneer de korrel wordt verhit, verdampt het water tot stoom. Doordat deze niet snel kan ontsnappen, loopt de druk in de korrel op. Tegelijkertijd wordt het zetmeel in de stoom gegaard. Na enige tijd wordt de druk zo hoog, dat de schil scheurt. De stoom die gelijkmatig in het zetmeel aanwezig is, kan nu uitzetten waardoor het zetmeel een schuimachtige structuur krijgt. Door het uitzetten, koelt het gegaarde zetmeel snel af. De schuimstructuur blijft daarbij behouden. Het resultaat is een luchtige en knapperige maïskorrel.

Waar je op moet letten als je popcorn maïs wilt kopen

Bij het kopen van popcorn maïs is het belangrijk dat je erop let dat dit type maïs geschikt is om popcorn van te maken. Sommige maïssoorten worden namelijk speciaal voor dit doel gekweekt. Hiermee maak je dus de beste popcorn. Koop je de gedroogde maïskorrels van Oogst No. 1? Dan ben je verzekerd van kwaliteit. Om ze zo lang mogelijk goed te houden, bewaar je deze het beste op een koele, donkere en droge plek.

De juiste bereidingswijze

Na het kopen van onze popcorn maïs op een van onze verkooppunten, wil je natuurlijk ook weten hoe je de popcorn moet maken. Hier vind je exact wat je moet doen om heerlijke popcorn te krijgen. Bestrooi je popcorn naderhand met zout of suiker naar behoefte.

Pan
Verhit wat olie in een pan met een dikke bodem. Schep de maïskorrels erin, maar zorg ervoor dat er niet meer dan één laag korrels de bodem bedekt. Doe de deksel op de pan en wacht totdat je de maïs hoort poppen. Als je bijna niets meer hoort poppen is de popcorn klaar.

Popcornmaker
Doe 50 g maïs in de popcornmaker en zet er een opvangbakje onder. Zet de machine aan en binnen twee – drie minuten is de popcorn klaar.

Creatieve recepten met popcorn

Onze popcorn maïs kun je ook kopen om er verrassende creaties mee te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een popcorn bar of van popcorn met gezouten karamel? Wij hebben zes heerlijke popcorn recepten voor je op een rijtje gezet. Natuurlijk kun je ook met onze andere peulvruchten, zoals met onze erwten, iets smakelijks op tafel zetten. Als dat niet smullen wordt!

Bewaren:

  • Koel en droog bewaren in gesloten zakca. 1 jaar
  • Gepopte popcorn (afkoelen voor verpakken)ca. 2 dagen

Smaak: neutraal, daarom kun je de popcorn op zoveel manieren kruiden

Herkomst: Argentinië

Popcornmaker
Doe 50 g mais in de popcornmaker en zet er een opvangbakje onder. Zet de machine aan en binnen 2 – 3 minuten is de popcorn klaar.

Pan
Doe 2 eetlepels plantaardige olie (liefst zonnebloem) in een pan en verhit de pan tot driekwart van de maximale warmte.
Doe de popcorn erbij en vermeng deze met de olie. Doe de deksel op de pan. Zodra de popcorn gaat poppen draai je de warmte terug naar de helft van de maximale temperatuur. Als de popcorn niet meer popt dan is de popcorn klaar.

Popcorn recepten

Recepten met popmaïs

Bakken met pofmais is veelzijdig en lekker. Bekijk alle recepten hier. Blijf op de hoogte van onze nieuwste recepten via Facebook, Instagram of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

menu-bars menu-close Menu Sluiten