Zomer en eten staat bij mij garant voor Italiaanse lekkernijen! De Italiaanse keuken is een fantastische keuken en wordt gekenmerkt door zijn eenvoud en het gebruik van pure ingrediënten. Niet te veel poespas, maar simpel en ongekend lekker! Zo kwam ik dus ook op dit idee. Een farinata. Eigenlijk een soort van koek, maar dan hartig en op basis van kikkererwtenmeel.
Na want rondzoeken op internet blijkt dat de structuur van de koek per regio of restaurant wat kan verschillen. De een houdt het liever wat vochtiger, de ander bakt het helemaal stevig. Je kan dat bereiken door de farinata gewoon wat langer in de oven te laten staan.
Je kunt het kikkererwtenmeel los kopen of je kunt het zelf maken. Dit gaat het makkelijkst met een koffiemolen. Deze zijn vaak snel en werken beter (lees; ze malen fijner) dan de keukenmachine. Zelf heb ik de kikkererwten eerst een beetje gevijzeld en gekneusd. Dat maakt het voor de koffiemolen ook wat makkelijker. Je zou het ook helemaal kunnen vijzelen maar dan kun je gerust een dag uittrekken om het voor elkaar te krijgen. Wel leuke bezigheidstherapie, plus een goede training voor je armen en pols! Maar niet echt tijdbesparend.
Goed, genoeg daarover! Nu maar aan de slag.
Buon appetito