Recept met erwten
Farinata: hapje van kikkererwten
Farinata: hapje van kikkererwten

Recept met erwten

Farinata: hapje van kikkererwten

Haal de zomer in huis met deze Farinata: hapje van kikkererwten!

Zomer en eten staat bij mij garant voor Italiaanse lekkernijen! De Italiaanse keuken is een fantastische keuken en wordt gekenmerkt door zijn eenvoud en het gebruik van pure ingrediënten. Niet te veel poespas, maar simpel en ongekend lekker! Zo kwam ik dus ook op dit idee. Een farinata. Eigenlijk een soort van koek, maar dan hartig en op basis van kikkererwtenmeel.

Na want rondzoeken op internet blijkt dat de structuur van de koek per regio of restaurant wat kan verschillen. De een houdt het liever wat vochtiger, de ander bakt het helemaal stevig. Je kan dat bereiken door de farinata gewoon wat langer in de oven te laten staan.

Je kunt het kikkererwtenmeel los kopen of je kunt het zelf maken. Dit gaat het makkelijkst met een koffiemolen. Deze zijn vaak snel en werken beter (lees; ze malen fijner) dan de keukenmachine. Zelf heb ik de kikkererwten eerst een beetje gevijzeld en gekneusd. Dat maakt het voor de koffiemolen ook wat makkelijker. Je zou het ook helemaal kunnen vijzelen maar dan kun je gerust een dag uittrekken om het voor elkaar te krijgen. Wel leuke bezigheidstherapie, plus een goede training voor je armen en pols! Maar niet echt tijdbesparend.

Goed, genoeg daarover! Nu maar aan de slag.

Hoe maak je het?

  1. Allereerst maak je van de kikkererwten het meel. Doe ze beetje bij beetje in de koffiemolen en zet het geheel even apart in een schaaltje.
  2. Giet het water in een ruime mengkom. Voeg dan beetje bij beetje het kikkererwtenmeel toe en meng het met een garde. Dat vond ik zelf het beste werken. Zo krijg je geen klontjes in je beslag. Dan kun je de olie erdoor roeren en voeg een 1/2 tl zout toe. Meng alles goed.
  3. Laat het beslag 30 min rusten. (Op internet zie je dat sommige mensen het zelfs een dag laten staan. Dat kan ook! Ik heb het zelf niet geprobeerd maar voel je vrij om het wel te testen!)
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 C boven-/onderwarmte en vet een ovenschaal in met olie. Je kunt het beste een teflonachtige ovenschaal gebruiken als je die hebt. Ook is het verstandig om een grote schaal te nemen. Zo is de farinata eerder klaar.
  5. Giet het beslag in de schaal en verdeel met een spatel het geheel goed over de bodem.
  6. Als je rozemarijn of andere kruiden toevoegt kun je die hier in het beslag erbij stoppen.
  7. Plaats de schaal onderin de oven en bak tot de bovenkant goudbruin is en krokant. Let op! Dit kan best een tijdje duren en is ook erg afhankelijk van hoe groot je ovenschaal is. Dus kijk ondertussen steeds wat er gebeurd in de ovenschaal en wanneer je denkt dat de structuur goed is kun je de farinata uit de oven halen.
  8. Bestrooi hem dan met peper en snijd in de gewenste stukken.

Buon appetito

3
0/5
Ingrediënten
  • Farinata
  • 150 gram gedroogde kikkererwten
  • 750 ml water
  • 50 ml olijfolie + extra om de schaal in te smeren
  • zout en peper
  • rozemarijn (optioneel, of andere lekkere kruiden)
Print
Stuur
Deel
Categorieën
menu-bars menu-close Menu Sluiten