Recept met erwten
Gezonde hummus maken
Zelfgemaakte gezonde hummus (basisrecept)

Recept met erwten

Gezonde hummus maken

Gezonde hummus maken

Gezonde hummus eten we graag op brood, of gebruiken we om te dippen voor bij de borrel. Vergeet de supermarkt hummus en maak het een keer zelf. Met een klein beetje voorbereiding heb je binnen 30 minuten zelfgemaakte, gezonde hummus op tafel. Ga de keuken in en ontdek hoe eenvoudig en snel je de lekkerste hummus kunt maken. Het resultaat? Smullen tot het laatste restje! Vandaag delen wij ons favoriete recept om met 5 ingrediënten gezonde hummus te maken.

Gedroogde kikkererwten als basis voor gezonde hummus

De basis van dit recept zijn kikkererwten. Kikkererwten kun je in de supermarkt kopen in blik, pot of stazak. Ze zijn al voorgeweekt en gekookt, waardoor je ze direct kunt gebruiken. Het nadeel van deze voorbewerkte kikkererwten is dat ze vaak toegevoegde suikers, zout of E-nummers bevatten. Een gezond en natuurlijker alternatief is het gebruik van gedroogde kikkererwten. Dit onbewerkte product is bovendien een stuk voordeliger en eenvoudig te vinden in elke supermarkt. Bekijk hier waar kikkererwten bij jou in de buurt te koop zijn. Koop een grote verpakking zonder zorgen, gedroogde kikkererwten blijven tot wel twee jaar goed.

Hummus als gezond broodbeleg, dipsaus of smaakmaker

Met dit recept maak je zelf gezonde hummus. De basis is simpel: vijf ingrediënten, waarbij kikkererwten je belangrijkste ingrediënt zijn. Gedroogde kikkererwten zijn niet alleen natuurlijk, maar bevatten ook een van de hoogste eiwitgehaltes van alle peulvruchten, met ongeveer 20 gram eiwit per 100 gram. Ideaal voor sportliefhebbers als broodbeleg of als dip voor groenten.

Dit hummus recept is een gezonde variant. Om de hummus smeuïg te maken, gebruiken we sesampasta als bindmiddel en olijfolie om de structuur soepel te houden. De smaakmakers in dit recept zijn knoflook, citroensap, peper en zout. Kortom, met vijf simpele ingrediënten zet je in een handomdraai je eigen gezonde hummus op tafel!

Bereidingswijze gezonde hummus maken

Hoe maak je zelf gezonde hummus?

  1. Laat de kikkererwten minimaal acht uur weken in ruim water.
  2. Spoel de kikkererwten af in een vergiet.
  3. Doe ze in een pan en voeg water toe.
  4. Kook de kikkererwten in 20-25 minuten gaar.
  5. Giet ze af en bewaar wat kookvocht.
  6. Pureer de kikkererwten samen met de tahin, de knoflook, het citroensap en de olie tot een gladde massa.
  7. Is de hummus nog te dik? Voeg dan wat extra kookvocht toe.
  8. Breng op smaak met zout en peper.

Tip: Voeg (voor het pureren) voor een lekkere variatie op deze gezonde hummus eens zongedroogde tomaten en verse basilicum toe!

Koken met Petra - Peulvruchten.nl
Petra

Ik ben Petra, werk in het onderwijs en heb drie kinderen. Vanwege ons samengestelde gezin soms zelfs vijf! Voor zo’n club koken, rekening houdend met volle schema’s van de kinderen en drukke banen, is soms best een uitdaging! De maaltijden moeten dan vooral verantwoord, makkelijk en lekker zijn! Lees en proef mee én…..laat gerust een reactie achter.

Bekijk meer recepten van Petra
16
5/5
Ingrediënten voor personen
Let op! Dit recept is bedoelt voor 6 personen.
  • 100 gram gedroogde kikkererwten
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 1 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Benodigdheden
  • Kookpan
  • Vergiet
  • Staafmixer of keukenmachine
Print
Stuur
Deel
Categorieën
menu-bars menu-close Menu Sluiten