Groningse Stopvarf: Een Traditioneel Wintergerecht
Groningse Stopvarf is een stevige en smaakvolle stamppot die al generaties lang wordt gegeten in de provincie Groningen. Deze traditionele winterkost combineert de eenvoud van aardappelen en bruine bonen met de hartige smaak van spek. Een perfect gerecht om je op te warmen tijdens koude winterdagen.
Wat is Groningse Stopvarf?
Stopvarf is een stamppot gemaakt van aardappelen en bruine bonen, traditioneel op smaak gebracht met gerookt spek. De naam “stopvarf” komt waarschijnlijk van het Groningse woord “stop” (stamppot) en “varf” (warme maaltijd). Het is een eenvoudig maar voedzaam gerecht dat perfect is voor de wintermaanden.
Het Authentieke Recept voor Groningse Stopvarf
- Wel de bruine bonen een avond van tevoren in een ruime pan met water. Dan zijn ze de volgende dag klaar om gekookt te worden.
- Schil de aardappelen, snijd in kleine stukjes en kook ze gaar zodat je er gemakkelijk puree van kunt maken.
- Stamp, als ze gaar zijn, de aardappelen tot puree.
- Stamp daarna de gekookte bruine bonen erdoor.
- Bak de spekjes lekker knapperig en voeg de 3 blaadjes salie in stukjes toe.
- Gebruik het kookvocht van de aardappelen en het vet van de gebakken spekjes om de puree lekker smeuïg te maken.
- Breng eventueel op smaak met peper en zoutBijgerechten:
Wortelrasp, augurkjes, zilveruitjes, piccalilly en appelmoes