Bereidingswijze
- Start met het wassen van de witte bonen en week ze 8 tot 12 uur in ruim koud water. Doe dit bijvoorbeeld een avond van tevoren.
- Nadat de bonen zijn geweekt, kook je de bonen, in schoon water, zonder zout, in 40 – 45 minuten gaar. Laat ze uitlekken en bewaar een grote mok van het kookvocht. Dit heb je straks nodig.
- Pel dan de uien en snijd ze in kwarten. Snij elke kwart vervolgens in dunne plakjes. Hak de knoflook fijn.
- Verhit 4 el olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes aan. Strooi de kurkuma erover en schep goed door. Laat de ui, op zacht vuur in 20 minuten gaar bakken, terwijl je ze regelmatig omschept.
- Pureer de bonen nu met 6 el kookvocht, de gedroogde oregano en 1 afgestreken tl zout in de keukenmachine tot een (fijne puree).
- Ris de blaadjes van het takje tijm. Schep de uien door de puree samen met 1 el olie en de tijmblaadjes. Voeg zo nodig nog wat extra kookvocht toe om er een smeuïge puree van te maken. Breng tot slot op smaak met zout en peper en serveer.
Lekker met een vegetarische burger of een tartaartje en een frisse salade.
Met witte bonen kun je een lekkere puree maken. Een lekker en voedzaam bijgerecht gemaakt met witte bonen, ui en kurkuma. Dit bijgerecht serveer je met een salade of een groenteburger. Deze puree past goed bij een vegetarische maaltijd, maar combineert ook goed met een stukje vlees.
Vanwege de witte bonen vult dit gerecht goed en is het een gezondere optie dan bijvoorbeeld aardappelpuree.