Recept: soep van gedroogde grauwe erwten, knolselderij en ui
Recept met erwten
Hoe maak je de soep met grauwe erwten?
- De grauwe erwten goed wassen en 8-12 uur laten weken in ruim koud water.
- Schil de zoete aardappel en snij deze in stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in blokjes. Snij vervolgens de knolselderij in blokjes.
- Neem een royale soeppan en doe hierin de grauwe erwten, zoete aardappel, appel, knolselderij, het Chinees 5 kruidenpoeder en de bouillon en breng aan de kook. Laat dit 45 – 60 minuten zachtjes koken.
- Terwijl de soep kookt kun je de gouden ui bereiden.
- Pel de uien en snipper ze fijn. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan. Fruit de ui zachtjes, voeg de kurkuma en gemalen peper toe en schep regelmatig om. Laat 15 min zachtjes bakken tot de uien gaar en goudkleurig zijn, maak op smaak met zout.
- Als de soep 45 minuten heeft gekookt controleer dan of de knolselderij gaar is. Kook zo nodig wat langer. Pureer dan met een staafmixer de soep tot een gebonden geheel. Er mag beslist nog wat structuur in zitten. Het is een vrij dikke soep, verdun eventueel naar smaak met wat bouillon.
- Hak de peterselie fijn.
- Schenk de soep in borden of kommen en leg een flinke lepel van de gouden ui midden op de soep. Bestrooi royaal met peterselie.