Bereidingstijd:
Voorbereiden: 1 uur
Bereiden: ca. 1,5 uur
- Week de porcini 1 uur in warm water.
- Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water en laat even uitlekken.
- Zet 2 liter water op met de spliterwten en breng aan de kook. Schuim eventueel af met een schuimspaan.
- Schep de geweekte porcini uit het weekwater. De porcini kun je toevoegen aan de soep, eventueel in een grote maat thee-ei waar dit net in past. Zeef het weekwater en voeg dit ook toe, samen met de bouillonblokken en het laurierblad.
- Verhit een scheutje olie in de koekenpan en smoor hierin de gesnipperde ui tot deze zacht begint te worden. Voeg toe aan de soep. Herhaal dit met de prei en vervolgens ook met de wortel en selderij waaraan je het gerookt paprikapoeder toevoegt.
- Breng de soep weer aan de kook en laat zachtjes koken tot de groenten en de spliterwten helemaal gaar zijn. Roer regelmatig door en voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik wordt.
- Maak het selderijgroen schoon en scheur het blad, meng door de soep (houd wat achter voor de garnering).
- In de ene kom als extra selderijchips en kruiden; in de andere kom groenteballetjes en heel fijn gesneden rauwe selderij.
TIP: De steeltjes kun je mee laten koken in de soep en er voor het opdienen uitvissen. Bind ze dan wel samen met een stukje keukentouw en vis ze aan het einde van de kooktijd uit de soep.