Voorbereidingstijd: 25 minuten (excl. weken bonen) – kooktijd: 70 minuten
Bereidingswijze
- Doe het rundergehakt samen met de ui, mosterd, nootmuskaat, sojasaus, fijngehakte steeltjes peterselie, paneermeel en peper & zout in een kom en meng alles goed door elkaar.
- Druk alles goed aan en draai ongeveer 25 kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
- Verwarm in een grote/brede soeppan een scheutje olijfolie en bak hierin de gehaktballetjes goudbruin en net gaar.
- Roer aan het einde het gerookte spek er kort door.
- Haal alles uit de pan en zet dezelfde pan weer terug op het vuur.
- Schenk nog een beetje olijfolie in de pan en voeg een klontje roomboter toe.
- Fruit hierin de ui en knoflook en schep de stukjes wortel erdoor.
- Doe de witte bonen en het takje rozemarijn erbij.
- Schep alles even om en verkruimel de bouillonblokjes over de groenten.
- Schenk warm water erbij en breng het water rustig aan de kook.
- Zet het vuur nu laag en laat voor ongeveer 70 á 80 minuten met de deksel op de pan zachtjes pruttelen, of totdat de bonen beetgaar zijn.
- Verwijder het takje rozemarijn.
- Schep ⅓ van de soep in een andere pan en pureer de overige ⅔ even heel kort met een staafmixer.
- Schenk de soep uit de andere pan nu weer terug bij de gepureerde soep.
- Roer de gehaktballetjes en het spek door de soep.
- Breng op smaak met peper uit de molen en serveer eventueel met plakken stevig brood.
Voor meer lekkere recepten met peulvruchten, gemaakt door Ellen kijk je hier.