Recept met bonen
Recept: Witte bonensoep met gehaktballetjes
Witte bonensoep met gehaktballetjes

Recept met bonen

Recept: Witte bonensoep met gehaktballetjes

Voorbereidingstijd: 25 minuten (excl. weken bonen) – kooktijd: 70 minuten

Bereidingswijze

  1. Doe het rundergehakt samen met de ui, mosterd, nootmuskaat, sojasaus, fijngehakte steeltjes peterselie, paneermeel en peper & zout in een kom en meng alles goed door elkaar.
  2. Druk alles goed aan en draai ongeveer 25 kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
  3. Verwarm in een grote/brede soeppan een scheutje olijfolie en bak hierin de gehaktballetjes goudbruin en net gaar.
  4. Roer aan het einde het gerookte spek er kort door.
  5. Haal alles uit de pan en zet dezelfde pan weer terug op het vuur.
  6. Schenk nog een beetje olijfolie in de pan en voeg een klontje roomboter toe.
  7. Fruit hierin de ui en knoflook en schep de stukjes wortel erdoor.
  8. Doe de witte bonen en het takje rozemarijn erbij.
  9. Schep alles even om en verkruimel de bouillonblokjes over de groenten.
  10. Schenk warm water erbij en breng het water rustig aan de kook.
  11. Zet het vuur nu laag en laat voor ongeveer 70 á 80 minuten met de deksel op de pan zachtjes pruttelen, of totdat de bonen beetgaar zijn.
  12. Verwijder het takje rozemarijn.
  13. Schep ⅓ van de soep in een andere pan en pureer de overige ⅔ even heel kort met een staafmixer.
  14. Schenk de soep uit de andere pan nu weer terug bij de gepureerde soep.
  15. Roer de gehaktballetjes en het spek door de soep.
  16. Breng op smaak met peper uit de molen en serveer eventueel met plakken stevig brood.

Voor meer lekkere recepten met peulvruchten, gemaakt door Ellen kijk je hier.

8
5/5
Ingrediënten voor personen
Let op! Dit recept is bedoelt voor 6 personen.
  • Voor de gehaktballetjes
  • olijfolie
  • 350 gram rundergehakt
  • 1 sjalot of hele kleine ui
  • goede snuf nootmuskaat
  • 1 tl fijne mosterd
  • 1/2 el sojasaus
  • 1 tl fijngehakte steeltjes peterselie
  • 1 ei
  • 1 el paneermeel
  • voor de soep
  • scheutje olijfolie
  • klontje roomboter
  • 50 gram gerookt buikspek, in kleine stukjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 700 gram wortel, schoongemaakt en in kwartjes gesneden
  • 700 gram geweekte witte bonen (nog niet gekookt)
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 2 bouillionblokjes (rund)
  • 2 liter water
Print
Stuur
Deel
Categorieën
menu-bars menu-close Menu Sluiten