Van een herfstrecept – een bijdrage aan een kookboek – heb ik een halve pompoen over. Ook heb ik gekookte linzen over van de linzentruffels die ik eerder maakte. Die twee ingrediënten tover ik op een warme dag om in een herfstachtige salade van linzen en pompoen. Die ook, zo blijkt, op een warme dag érg lekker en fris smaakt. Deze salade is een paar dagen houdbaar in de koelkast.
Wat ga je doen?
- Pel de ui en snijd ze in vieren. Snijd elk partje in dunne maantjes. Doe in een schaaltje.
- Meng het limoensap met suiker, peper en zout en giet dit mengsel over de uien. Laat even marineren.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
- Schil de pompoen en verwijder de pitten en draadjes. Snijd het vruchtvlees in blokjes en meng ze met een scheut olie, het kaneelpoeder, chilipoeder en theelepel zout.
- Spreid uit over de bakplaat en bak de pompoenstukjes in 15 minuten gaar en bruin. Controleer met een vork en bak zo nodig wat langer.
- Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel met schil in kleine blokjes.
- Meng de linzen met de gemarineerde uien, de appel en 1 eetlepel extra verdien olijfolie, zout en versgemalen peper.
- Schep de linzen met de pompoen en de tijmblaadjes luchtig door elkaar.
Serveer lauwwarm in de herfst en koud op een warme zomerdag.
Bron: Joke Boon
Bestel hier het volledige boek.