Recept met bonen
Gekruide witte bonen schotel
-
250 gram gedroogde witte bonen
-
2 uien
-
1 winterpeen
-
2 stengels bleekselderij
-
2 tenen knoflook
-
3 scheutjes olijfolie
-
1 scheutje witte wijnazijn
-
5 tl bonenkruid
-
5 takjes peterselie
Wat ga je doen?
- Spoel de witte bonen af en week de bonen één dag van tevoren in schoon water. De witte bonen kunnen ook ‘s nachts worden geweekt. Bekijk hier de exacte weektijden.
- Snij de uien in dunne, halve ringen en de winterpeen en bleekselderij in schijfjes. Pel de knoflook en hak deze fijn. Een knoflookpers kan ook worden gebruikt.
- Zet de bonen op het vuur in schoon water en kook ze in ongeveer 1 ¼ uur beetgaar. Laat de helft van de uienringen, de winterpeen en bleekselderij met de bonen meekoken. Voeg een kwartier voor einde kooktijd wat zout toe.
- Maak ondertussen een dressing van de azijn, olie, het bonenkruid en de uitgeperste knoflook. Snij de peterselie fijn en leg deze nog even weg.
- Giet het bonen-groente mengsel af zodra de bonen gaar zijn. Voeg de dressing, de andere helft van de uienringen en de peterselie toe aan de warme bonen.