- ZO EET JE MAKKELIJK MEER PEULVRUCHTEN -

 

- SUPERFOOD VOOR DE TOEKOMST -

Veel proteïnen, veel vezels, glutenvrij, veel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten

 

- GOOD LIFE STARTS WITH GOOD FOOD -

ONTDEK ALLE RECEPTEN MET GEDROOGDE ERWTEN, BONEN OF LINZEN

Basisbereiding van peulvruchten

Het koken met gedroogde peulvruchten lijkt lastig, maar is eigenlijk heel gemakkelijk. Het is vooral een kwestie van plannen.
Kook wat extra en vries dit in. Handig, want zo heb je altijd een voorraadje.

Gedroogde peulvruchten zijn natuurproducten.  Gedroogde peulvruchten kunnen het beste koel, droog, donker en goed verpakt bewaard worden. Ze horen gaaf, onbeschimmeld en niet muf te zijn. Onder invloed van licht, vocht en warmte kunnen peulvruchten gaan kiemen of schimmelen.

Zorg er altijd voor dat peulvruchten voor het weken een keer schoon gespoeld worden. Wil je snel weken of heb je de tijd; kies voor warm of koud water. Afhankelijk van het seizoen moet je soms wat langer weken. Linzen hoeven niet te worden geweekt. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en gedroogde peulvruchten moeten dan langer geweekt en gekookt worden. Ook spliterwten hoeven niet te worden geweekt.

Controleer regelmatig tijdens het koken de gaarheid. Bij sommige peulvruchten ontstaat er eiwitschuim, net als bij erwtensoep. Schep dit er met een schuimspaan af. Heb je extra gekookt, dat kun je gerust invriezen met een gedeelte van het kookvocht.

Hieronder staat in de tabel de gemiddelde weektijd en de kooktijd omschreven. Ook de bewaartijd na het koken van de peulvruchten

Erwten

week- & kooktijden

Weken Koken Bewaren
Koud: 4 uur

Warm: 2 uur

Ca. 1 uur

Ca. ½  uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Weken Koken Bewaren
Ca. 1 – 1 ¼ uur Gekoeld: 1-2 dagen
Weken Koken Bewaren
Koud: 8 uur

Warm: 2 uur

Ca. 1 ½ uur

Ca. ¾ uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Weken Koken Bewaren
Koud: 8 uur

Warm: 4 uur

Ca.1 ½ uur

Ca. 1 uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Weken Koken Bewaren
Koud: 4 uur

Warm: 1 uur

Ca. 1 uur

Ca. ½ uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Bonen

week- & kooktijden

Weken Koken Bewaren
Koud: 8 uur

Warm: 2 uur

Ca.1- 1 ½ uur

Ca ¾ uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Weken Koken Bewaren
Koud: 8 uur

Warm: 2 uur

Ca.1- 1 ¼uur

Ca. ½ uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Weken Koken Bewaren
Koud: 8 uur

Warm: 2 uur

Ca. 1 ½ uur

Ca. ¾ uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Weken Koken Bewaren
Koud: 8 uur

Warm:2 uur

Ca. 1 uur

Ca. ½ uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Weken Koken Bewaren
Koud: 8 uur

Warm:2 uur

Ca. 1 uur

Ca. ½ uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Weken Koken Bewaren
Koud: 8 uur

Warm: 2 uur

Ca. 1 ½ uur

Ca. ¾ uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3mnd

Weken Koken Bewaren
Koud: 8 uur

Warm: 2 uur

Ca. 1 ½ uur

Ca. ½ uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Weken Koken Bewaren
Koud: 8 uur

Warm: 2 uur

Ca. 1 ½ uur

Ca. ¾ uur

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Linzen

week- & kooktijden

Weken Koken Bewaren
Weken is niet nodig

 

Ca. ¼ uur

 

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Weken Koken Bewaren
Weken is niet nodig

 

Ca. ¾ uur

 

Gekoeld: 1- 2 dagen

Diepvries: 3 mnd

Weken Koken Bewaren
Weken is niet nodig Ca. ¾ uur

 

Gekoeld: 1-2 dagen

Diepvries: 3 mnd