Binnen 30 minuten een heerlijke gele linzen curry op tafel? Dan is deze curry een perfecte keuze voor vanavond. Curry’s komen oorspronkelijk uit Azië en hebben zich de afgelopen jaren in heel Europa verspreid. Vandaag de dag gebruiken we het begrip curry om gekruide stoofgerechten mee aan te duiden. Een curry op basis van linzen noemen we vaak Dahl. De basis van deze curry zijn gele linzen en een zakje curry madras pasta. Gele linzen hebben niet alleen een prachtige goudgele kleur, maar zijn ook zeer voedzaam. Met ruim 18% vezels en 21% eiwit per 100 gram, voegen 100 gram gele linzen een grote hoeveelheid vezels, mineralen, vitamines en eiwitten toe aan elke maaltijd.
Wat niet iedereen weet is dat gele linzen in feite gepelde groene linzen zijn. De linzen worden geschild en daarna gespleten, er blijven kleine gele linzen over. Doordat gele linzen gepeld en gespleten zijn hoef je ze vooraf niet te weken. De kooktijd is hierdoor kort, binnen 8-1o minuten zijn gele linzen gaar. Ideaal voor een curry dus! Bekende gerechten met gele linzen zijn onder andere Dahl, stoofschotels, soepen en de vulling voor het beroemde roti-vel of roti-plaat. Door hun zachte, nootachtige, aardse smaak kunnen gele linzen breed worden ingezet en vormen ze een uitstekende vervanger voor dierlijke eiwitten.
Hoe maak je deze gele linzen curry?
Meer recepten met gele linzen proberen? Maak ook eens onze gele linzen soep en gele linzen groenten stoof!
Gele linzen soep met Griekse Yoghurt
Gele linzen stoof met groenten en Turkse rijst
Receptontwikkeling: Puur Veltman