Basisbereiding van peulvruchten
Gedroogde peulvruchten
De bereiding van gedroogde peulvruchten lijkt lastig, maar is eigenlijk heel gemakkelijk. Het is vooral een kwestie van plannen.
Kook wat extra en vries dit in. Handig, want zo heb je altijd een voorraadje. Of kook slechts een klein deel en bewaar de rest van de gedroogde peulvruchten. Dit is het gemak van gedroogde peulvruchten en ze zijn bovendien lekkerder dan voorgekookte peulvruchten.
Bewaren van peulvruchten
Gedroogde peulvruchten zijn natuurproducten. Ze kunnen het beste koel, droog, donker en goed verpakt bewaard worden. Ze horen gaaf, onbeschimmeld en niet muf te zijn. Onder invloed van licht, vocht en warmte kunnen peulvruchten gaan kiemen of schimmelen.
Weken van peulvruchten
Zorg er altijd voor dat peulvruchten voor het weken een keer goed schoon gespoeld worden. Wil je snel weken of heb je de tijd? Kies voor gekookt water als je weinig tijd hebt, want dit verkort de weektijd. Heb je geen haast zet dan ’s avonds voor het slapen, of ’s ochtends vroeg de peulvruchten in een pan met ruim water in de week. Afhankelijk van het seizoen moet je soms wat langer weken. Linzen en spliterwten hoeven niet te worden geweekt. Na ruim een jaar wordt de schil van de gedroogde peulvruchten wat harder en moeten dan langer geweekt en gekookt worden.
Koken van peulvruchten
Controleer,tijdens het koken, regelmatig de gaarheid. Bij sommige peulvruchten ontstaat er eiwitschuim, net als bij erwtensoep. Schep dit af met een schuimspaan. Heb je extra gekookt, dat kun je gerust invriezen met een gedeelte van het kookvocht.
In onderstaand overzicht kun je zien hoe lang je verschillende soorten peulvruchten moet weken, wat de kooktijd is en hoeveel je er per persoon van nodig hebt.
Soort | Weektijd | Kooktijd | Hoeveel per persoon |
Bruine bonen | 8 uur | 45 minuten | 75 – 100 g |
Witte bonen | 8 uur | 40 minuten | 75 – 100 g |
Rode bonen | 8 uur | 45 minuten | 75 – 100 g |
Krombekbonen | 8 uur | 60 minuten | 75 – 100 g |
Friese woudbonen | 8 uur | 60 minuten | 75 – 100 g |
Groene erwten | 8 uur | 35 minuten | 75 – 100 g |
Kapucijners | 8 uur | 30 minuten | 75 – 100 g |
Kikkererwten | 8 uur | 35 minuten | 75 – 100 g |
Spliterwten | – | 45 minuten | 75 – 100 g |
Grauwe erwten | 8 uur | 45 minuten | 75 – 100 g |
Rode linzen | – | 15 minuten | 75 – 100 g |
Groene linzen | – | 12 minuten | 75 – 100 g |
Linzenmix | – | 12 minuten | 75 – 100 g |
Limabonen: 8 uur weken, 75 minuten koken
Kidneybonen: 12 uur weken, 45 minuten koken
Na het koken, kun je ze invriezen of een aantal dagen bewaren in de koelkast en toevoegen aan een salade, soep of stoofschotel