Wat zijn groene spliterwten en hoe kook je ze?

Spliterwten zijn grote, gladde, groene (of gele) erwten waar het velletje niet meer omheen zit. Hierdoor vallen de erwten in twee delen uiteen. De groene spliterwt is in heel West-Europa enorm populair. De gele spliterwt worden ook in andere werelddelen vaak gegeten en is wat zoeter van smaak.

Spliterwten hoeven niet te worden geweekt, waardoor de kooktijd kort is. Spliterwten moeten wel langer gekookt worden dan linzen. De spliterwten zijn uitermate geschikt voor het maken van puree en soepen door het ontbrekende velletje. Beide spliterwten zijn heerlijk in deze gerechten en kunnen gebruikt worden als vervanger van rode linzen. Aan het einde van de kooktijd veranderd de spliterwt in een stevige puree met een aardeachtige smaak. Groene spliterwten smaken het meest naar erwt. Tijdens het koken kan er zout worden toegevoegd omdat de spliterwt altijd zacht wordt.

Er wordt voornamelijk erwtensoep van de groene spliterwt gemaakt. De spliterwt is perfect voor jonge kinderen en mensen die peulvruchten minder makkelijk kunnen verteren.

 

Weektijd: 

  • Hoeven niet geweekt te worden

Kooktijd: 

  • ca. 40 -60 minuten

Bewaren:

  • Gekoeld1-2 dagen

Smaak: groene spliterwten hebben een zoete smaak

Herkomst:

Toepassing: De groene spliterwt wordt vooral in erwtensoep verwerkt. Omdat spliterwten geen velletjes meer hebben, is de soep wat egaler. Aan het einde van de kooktijd veranderd de spliterwt in een stevige puree met een aardeachtige smaak. Groene spliterwten smaken het meest naar erwt. Tijdens het koken kan er zout worden toegevoegd omdat de spliterwt altijd zacht wordt. Er wordt voornamelijk erwtensoep van de groene spliterwt gemaakt. De spliterwt is perfect voor jonge kinderen en mensen die peulvruchten minder makkelijk kunnen verteren.

Bekijk waar spliterwten bij in jou in de buurt te koop zijn.

Wil je meer lezen over erwten? Bekijk dan de nieuwsberichten of laat je inspireren via peulvruchten inspiratie.

Recepten met spliterwten

Recepten met groene spliterwten

Koken met groene spliterwten is veelzijdig en lekker. Bekijk alle recepten hier. Blijf op de hoogte van onze nieuwste recepten via Facebook, Instagram of schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

menu-bars menu-close Menu Sluiten