Groene spliterwten

Groene spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het velletje is verwijderd. Hierdoor vallen de erwten uit elkaar, vandaar de naam spliterwt.

 

Weektijd: 

  • Hoeven niet geweekt te worden

Kooktijd: 

  • ca. 40 -60 minuten

Bewaren:

  • Gekoeld1-2 dagen

Smaak: groene spliterwten hebben een zoete smaak

Herkomst:

Toepassing: De groene spliterwt wordt vooral in erwtensoep verwerkt. Omdat spliterwten geen velletjes meer hebben, is de soep wat egaler.

 

Spliterwten zijn grote, gladde, groene (of gele) erwten waar het velletje niet meer omheen zit. Hierdoor vallen de erwten in twee delen uiteen. De groene spliterwt is in heel West-Europa enorm populair. De gele spliterwt worden ook in andere werelddelen vaak gegeten en is wat zoeter van smaak. Spliterwten hoeven niet te worden geweekt waardoor de kooktijd kort is, maar moeten wel langer gekookt worden dan linzen. De spliterwten zijn uitermate geschikt voor het maken van puree en soepen door het ontbrekende velletje. Beide spliterwten zijn heerlijk in deze gerechten en kunnen gebruikt worden als vervanger van rode linzen.

 

Aan het einde van de kooktijd veranderd de spliterwt in een stevige puree met een aardeachtige smaak. Groene spliterwten smaken het meest naar erwt. Tijdens het koken kan er zout worden toegevoegd omdat de spliterwt altijd zacht wordt. Er wordt voornamelijk erwtensoep van de groene spliterwt gemaakt. De spliterwt is perfect voor jonge kinderen en mensen die peulvruchten minder makkelijk kunnen verteren.

Recepten met groene spliterwten

Kies hier een lekker recept.

Menu Sluiten