Poké bowl

Het gerecht Poké bowl komt uit Hawaii, waar het vooral erg vaak door vissers nog steeds wordt gegeten, maar inmiddels heeft het zijn weg gevonden naar Europa en vervolgens naar Nederland. Hier neemt het gerecht rap aan populariteit toe en veel, vooral Aziatische restaurants, hebben naast sushi tegenwoordig de poké bowl beschikbaar in allerlei soorten variaties. Net als veel afhaalrestaurants trouwens en zelfs bij sommige snackbars zie je de poké bowl staan op de menu kaart. Maar thuis een kom met vooral rijst, vis en verse groenten maken kan ook!

Het idee voor dit gerecht komt dus van het kleine Amerikaanse eiland Hawaii, maar kent invloeden van over de hele wereld. Zo zijn verschillende ideeën, zoals de vis en de sojasaus, uit Japan gehaald. Andere toevoegingen, zoals wasabi of chilisaus, komen wederom uit Azië in plaats van Hawaii. Dit is dus zeker een internationaal gerecht te noemen! Qua ingrediënten wordt echter nog steeds vooral veel inspiratie gehaald uit Hawaii, zoals je hieronder kan lezen.

Wat is een poké bowl

De poké bowl is een kom, gevuld met lekkere rijst, groenten, vlees zoals kip, vis zoals zalm en tonijn en vaak nog wat dressing zoals sojasaus of chilisaus. Dat laatste is er over de kom heen gegoten of de dressing wordt ernaast geserveerd. Eigenlijk is er geen vaste ingrediëntenlijst voor een poké bowl en stopt iedereen er wel iets anders in, soms gewoon wat er nog over is in de koelkast, zoals restgroente.

Doordat je er zo mee kan variëren is het ook erg leuk om te maken en super gemakkelijk voor onderweg. Simpelweg een beetje folie eroverheen of in een bakje mét deksel doen en je kan het overal mee naartoe nemen en het zowel koud als warm gaan opeten.

Verder is het een erg leuk gerecht voor de gehele dag, of je nou ’s ochtends zin hebt in wat koude rijst met zachte groente of juist in de avond een warm kommetje wilt eten met kip. Het kan allemaal en er zijn honderden manieren om dit gerecht samen te stellen. Je eet een poké bowl overigens traditioneel met stokjes, maar als je niet zo handig bent met deze andere Aziatische uitvinding switch dan gewoon naar een lepel of een vork.

Vooral voor de typische drukke Nederlander, die snel moet eten tijdens de lunch en eigenlijk geen tijd heeft om lang stil te zitten of lang te kopen, is de Aziatische kom ideaal. Binnen een half uur heb je een kom al klaar staan en doordat je zelf de grootte kan kiezen kan je het erg snel overal al op gaan eten of er juist een complete maaltijd van maken.

Is Poké bowl gezond

Je kan de poké bowl zo (on)gezond maken als je zelf wilt, wanneer je deze zelf maakt. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet toevoegen van dressing aan de kom met rijst. Dit scheelt vaak al aanzienlijk in de calorieën telling. Laat je de dressing helemaal weg, dan is vanzelfsprekend de kom wat gezonder dan wanneer je het zou overgieten met een vette dressing. In diverse dressings zitten namelijk vaak veel calorieën en ook nog is veel suikers en vetten. Hierdoor loopt de teller erg hoog op.

Het ligt er dus volledig aan wat jij in de poké bowl die je wilt gaan eten stopt hoe gezond deze uiteindelijk is en hoeveel calorieën er in zitten. Let je op de calorieën? Dan is het altijd raadzaam om de dressing te laten staan of maar een klein beetje dressing toe te voegen. Je kan de rijst ook vervangen voor rijst gemaakt van broccoli eventueel. En kip kan je als alternatief voor vette vis als zalm of bief gebruiken en toevoegen aan het gerecht zodat het nog lichter wordt. Er bestaat dus zeker de mogelijkheid om van een goed gevulde bowl te genieten, zelfs als je op dieet bent en op de calorieën let.

Als je naar de keuze voor vis kijkt, dan is er ook genoeg mogelijk om ervoor te zorgen dat dit gerecht juist wel veel calorieën bevat of je maakt een lightversie ervan. Vissoorten als zalm en makreel zijn wat vetter dan tonijn bijvoorbeeld. Vooral tonijn met water bevat veel minder calorieën dan zalm in olie uit blik.

Voor als je niet op dieet bent en niet op de calorieën let kan je allerlei soorten vlees toevoegen naast kip, zoals varken of biefstuk. Vleesalternatieven voor de vegetariër zoals soja, tofu of stukjes groenteburger kunnen echt een uitkomst zijn voor juist deze doelgroep.

Hoe maak ik poké bowl

Dit gerecht is super simpel om te maken. Het begint allemaal met wat koude rijst en die stop je als eerste laag in de kom. De rijst zal je wel eerst nog even moeten klaarmaken en afwachten totdat het afgekoeld is. Wat kan helpen om dit proces te versnellen is om de rijst even in de koelkast te stoppen of in de winter buiten laten staan in een pan. Daardoor koelt de rijst sneller af.

Daarna kan je allerlei soorten groenten, vlees, vis en specerijen er bovenop leggen. Wil je vis en vlees toevoegen dan moet je dit soms ook even van te voren maken en afkoelen om dit later toe te voegen aan de kom. Zoals in het geval van gebakken kip, of gebakken zalm. Kies je voor tonijn uit blik of zalm uit blik dan kan je dit al gelijk overslaan. Kip in blikjes op kant-en-klare kipstukjes kan je ook kiezen als alternatief voor versgebakken kip eventueel. Dit scheelt weer in de bereidingstijd.

Qua dressing geldt uiteraard dat je deze zelf kan maken en je helemaal kan uitleven. Maar een flesje sojasaus als dressing gebruiken kan prima en meestal wordt juist deze zoet-zoute Aziatische dressing gebruikt in de kom, zo ook in Hawaii.

Als laatste toevoeging giet dus je wat pittige saus, sojasaus of eigenlijk iedere dressing die je wilt in de kom en je hebt je eigen poké bowl helemaal zelf gemaakt! Poké bowls met honing mosterd dressing zie je tegenwoordig ook steeds vaker. Erg lekker is het zeker, vooral in combinatie met kip en rijst!

Het is dus vooral het uitzoeken van de ingrediënten en het combineren van de verschillende smaken van de ingrediënten dat uiteindelijk de langste tijd in beslag neemt. Vette vis zoals zalm is wellicht wat minder lekker om met vette dressing te combineren dan tonijn of gegrilde kip. Voor de rest moet het geen probleem zijn om binnen 20 minuten al een kom klaar te hebben en gelijk te beginnen met eten. Uiteindelijk is het de rijst die de meeste tijd in beslag gaat nemen, maar die kan je kant-en-klaar in de toko of in de supermarkt tegenwoordig ook al kopen gelukkig.

menu-bars menu-close Menu Sluiten