Beans en burgers
Burgers op de BBQ! Er zijn maar weinig dingen die zich, wat mij betreft, kunnen meten met de smaak van een burger op de barbecue. Het verschil met het bakken in de pan is zo groot. De geur van bakkend vlees, het geknetter van de houtskool, de rook die in je ogen waait als je het deksel van de barbecue optilt. Barbecueën is een echte beleving. Het gaat terug naar de roots, de tijd waarin we ons voedsel nog op open vuur bereidde. Ik hou ervan en kan er vaak ook geen genoeg van krijgen! Maar natuurlijk zijn er ook mensen die eens wat anders willen dan alleen maar vlees op de barbecue, of die rekening willen houden met hun gasten. Zeker in de tijd waarin we nu leven.
Daarom wil ik nu dus ook laten zien dat er genoeg mogelijkheden zijn om je barbecuefeest op te leuken, of je culinaire niveau voor vegetarisch naar een ander peil te brengen. Met iets minder of zelfs helemaal geen vlees kun je prima een lekkere burger bereiden! Benieuwd hoe? Lees dan snel verder!
Ik wil je de volgende recepten laten zien. Als eerste een hybride burger, deels vlees, deels boon. De combinatie van gehakt en witte boon vullen elkaar goed aan. De bonen geven een extra vlezige structuur aan je burger. Maar let op! Wel eerst even de bonen prakken met een vork, een beetje textuur van de boon kun je er gerust inlaten dat smaakt extra lekker! Daarnaast heb je nog lekker die bite van de coleslaw en de in balsamicoazijn ingelegde rode ui! Heerlijk! En houdt je van kaas op je burger? Geen probleem, leg er dan lekker een stuk mozzarella op wanneer je de burger omdraait zodat het lekker mee kan smelten terwijl de andere kant grilt
Wat ga je doen?
Als tweede hebben we de bruine bonen burger. De bonen geven ook hier een mooie vlezige structuur, door het gebruik van de sambal en het paprikapoeder krijgt de burger een pittig tintje. Dat kun je weer heerlijk combineren met het frisse van zuivel. Schep er bijvoorbeeld wat yoghurt op, dat kun je ook nog eens heel goed mengen met wat frisse groene kruiden! Ook is het heerlijk met crème fraîche.
Wil je zelfs nog iets meer pit? Schep dan nog een beetje sambal naar wens door de yoghurt of crème fraîche. Het is ook heel leuk om er een dubbele burger van te maken!
Deze burger leent zich heel goed om in een skillet (gietijzeren pan) op de barbecue te bakken. Toch het bakken in een pan maar dan met de smaak van de barbecue!
Wat ga je doen?
Heb je nog meer inspiratie nodig?
Probeer dan eens een van onze andere burgerrecepten die je ook gewoon op de barbecue kunt bereiden!
Bonenburger van boon, erwt, linzen en bonensaus
Zwarte bonenburger