Recept met erwten
Bossche snert
Bossche snert

Recept met erwten

Bossche snert

We vroegen Hilde van Blij Bosch naar haar ultieme snertrecept en kregen van haar het enige echte recept voor haar erwtensoep. Bij vrienden en kennissen is deze Bossche snert immens populair en daarom is dit recept gelijk goed voor een hele grote pan lekkere erwtensoep zodat je het met iedereen kunt delen! Wie wordt er niet blij van een kom verse en verwarmende soep?

Bereidingswijze Bossche snert

  1. Was de spliterwten en laat ze uitlekken in een vergiet.
  2. Schil de aardappel en snijd in blokjes.
  3. Schil de knolselderij en snijd in stukken. Hak de winterwortel in plakken, snijd de uien en de prei in ringen.
  4. Was het groen van de selderij goed en hak fijn; houdt dit nog even apart van de andere groente.
  5. Snijd de hamlappen in kleine stukken en snijd de ribben van elkaar.
  6. Doe het water in een grote pan van minimaal 8 liter  en doe de spliterwten erin. Breng aan de kook en spatel het schuim af wat vrij komt. Laat een klein uurtje zachtjes koken.
  7. Voeg dan de knolselderij, de ui, prei, wortel en aardappel toe en laat het geheel weer een uurtje zachtjes koken. Na een uur voeg je het groen van de selderij toe en laat nog een half uur staan. Pureer dan het geheel helemaal glad.
  8. Doe de hamlappen, de ribben en de bouillonblokken in de soep en laat 2 uur trekken op laag vuur. Na 2 uur haal je met een spatel al het vlees eruit, gooi je botten weg (of geef ze aan de hond) en pluis je al het  vlees uit elkaar. Doe het daarna terug in de pan.
  9. Halveer de rookworsten en snijd in plakjes van ca 1cm (halve maantjes) en voeg deze toe.
  10. Laat het geheel nogmaals een uur op zacht vuur pruttelen. Draai het vuur uit en laat bij voorkeur een hele nacht staan. Het lekkerste en het beste is om de pan buiten in de (vries-)kou te zetten.
  11. De volgende dag heb je een heerlijke stevige erwtensoep. Vries eventueel in porties in voor andere tijden.
Bossche snert
4
5/5
Ingrediënten voor personen
Let op! Dit recept is bedoelt voor 10 personen.
  • 750 gram spliterwten
  • 1 knolselderij, inclusief het groen
  • 1 winterwortel
  • 1 grote aardappel
  • 1 prei
  • 1 grote ui
  • 750 gram hamlappen
  • 600 gram platte rib
  • 4 liter runderbouillon
  • 4 liter water
  • 2 rookworsten
Print
Stuur
Deel
Categorieën
Menu Sluiten