Recept met bonen
Duurzame bonenschotel

Recept met bonen

Duurzame bonenschotel

Duurzame bonenschotel

Al een tijdje eet ik geen tot weinig vlees. En het lijkt erop, als ik de berichten in de verschillende media moet geloven, dat steeds meer mensen dat doen of in ieder geval worden geïnspireerd om eens wat anders te proberen. Je hebt ze vast wel gelezen: ‘Peulvruchten zijn weinig milieubelastend, gezond, vezelrijk en dragen ook nog eens bij aan de bodemvruchtbaarheid’, schrijft Joke Boon, eveneens op deze website en de Volkskrant kopte een tijdje terug: ‘minder vlees, alleen al nodig voor het klimaat’.

Ik kook nu al een jaar intensief met peulvruchten en ik moet zeggen er zijn alternatieven genoeg om het vlees erbij niet te missen en ook nog aan voldoende voedingstoffen te komen. Zoals deze speltschotel met twee verschillende soorten peulvruchten. Samen met de groenten en de spelt een verantwoorde en voedzame maaltijd. Zeker op een koude winterdag als vandaag.

Hoe maak je het klaar?

Wel de kievitsbonen en zwarte oogboontjes de avond van tevoren in een pan met een grote hoeveelheid water. Breng de volgende dag de bonen 40 minuten aan de kook wanneer je de maaltijd gaat bereiden. Als de bonen beetgaar zijn, giet je ze af en stamp je de bonen plat.

Fruit in een grote braadpan de ui in de olie. Voeg de geplette bonen, samen met de groenten (behalve de boerenkool), de spelt en de bouillon toe. Breng het mengsel aan de kook en laat zo’n 20 minuten pruttelen. De spelt moet goed gaar zijn. Voeg daarna de zout toe en schep de boerenkool erdoor en laat nog 3 minuten doorkoken.

Schep de maaltijd op de borden en bestrooi met wat geraspte Parmezaanse kaas en sprenkel wat olijfolie er overheen.

 

Enjoy!

2
0/5
Ingrediënten
  • 100 gram kieivitsbonen (Farmer)
  • 100 gram zwarte oogboontjes (Farmer)
  • 350 gram parelspelt
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 800 gram gepelde tomaten uit blik of verse tomaten in stukjes
  • 3 kleine aardappelen, in stukjes gesneden
  • 2 bleekselderijstengels, in stukjes gesneden
  • 1 wortel, in stukjes gesneden
  • 3 handjes gesneden boerenkool
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 tl zeezout
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • olijfolie voor het bakken en besprenkelen
Print
Stuur
Deel
Categorieën
(advertentie)
Menu Sluiten