Recept met linzen
Gele linzen curry madras stoof
Gele linzen curry madras stoof

Recept met linzen

Gele linzen curry madras stoof

Een heerlijke gele linzen curry op tafel!

Binnen 30 minuten een heerlijke gele linzen curry op tafel? Dan is deze curry een perfecte keuze voor vanavond. Curry’s komen oorspronkelijk uit Azië en hebben zich de afgelopen jaren in heel Europa verspreid. Vandaag de dag gebruiken we het begrip curry om gekruide stoofgerechten mee aan te duiden. Een curry op basis van linzen noemen we vaak Dahl. De basis van deze curry zijn gele linzen en een zakje curry madras pasta. Gele linzen hebben niet alleen een prachtige goudgele kleur, maar zijn ook zeer voedzaam. Met ruim 18% vezels en 21% eiwit per 100 gram, voegen 100 gram gele linzen een grote hoeveelheid vezels, mineralen, vitamines en eiwitten toe aan elke maaltijd.

Koken met gele linzen

Wat niet iedereen weet is dat gele linzen in feite gepelde groene linzen zijn. De linzen worden geschild en daarna gespleten, er blijven kleine gele linzen over. Doordat gele linzen gepeld en gespleten zijn hoef je ze vooraf niet te weken. De kooktijd is hierdoor kort, binnen 8-1o minuten zijn gele linzen gaar. Ideaal voor een curry dus! Bekende gerechten met gele linzen zijn onder andere Dahl, stoofschotels, soepen en de vulling voor het beroemde roti-vel of roti-plaat. Door hun zachte, nootachtige, aardse smaak kunnen gele linzen breed worden ingezet en vormen ze een uitstekende vervanger voor dierlijke eiwitten.

Bereidingswijze gele linzen curry

Hoe maak je deze gele linzen curry?

  1. Maak de groenten schoon. Snijd de courgette in halve plakken, snijd de paprika en tomaten in stukken en snipper de uien.
  2. Spoel de gele linzen met koud water en kook ze met 300 ml water en een scheutje olie in 7 minuten beetgaar. Giet daarna af.
  3. Halveer de rode peper, verwijder eventueel de zaadjes en hak de peper fijn.
  4. Kook de basmati rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Verhit olie in een grote hapjespan en bak de uien. Voeg de groenten, en naar smaak, rode peper toe en roerbak het geheel 4 minuten op hoge temperatuur. Voeg daarna de gekookte gele linzen toe.
  6. Voeg de kruiden toe en bak 1 minuut op middelhoge temperatuur. Voeg de kokosmelk toe, breng aan de kook en stoof het gerecht afgedekt op lage temperatuur in 3 minuten gaar.
  7. Serveer de gele linzen curry madras stoof met de basmati rijst

Meer recepten met gele linzen proberen? Maak ook eens onze gele linzen soep en gele linzen groenten stoof!
Gele linzen soep met Griekse Yoghurt
Gele linzen stoof met groenten en Turkse rijst

Receptontwikkeling: Puur Veltman

Lees meer over gele linzen
Gele linzen curry madras stoof
10
3/5
Ingrediënten voor personen
Let op! Dit recept is bedoelt voor 4 personen.
  • 100 gram gele linzen
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 3 tomaten
  • 2 rode uien
  • 1 rode peper
  • 1 zakje curry madras
  • 1 pakje kokosmelk
  • olijfolie
  • basmatirijst
  • peper en zout
Print
Stuur
Deel
Categorieën
menu-bars menu-close Menu Sluiten