- Bereidingstijd 45 minuten
- Type keuken Italiaans
- Kookmodus
Gezonde pizzabodem van rode linzen
Recept met linzen
Gezonde pizzabodem van rode linzen maken
Zomer? Dat betekent tijd voor pizzaaa! In de warme maanden zet je dit heerlijke gerecht zo op tafel, vers van de BBQ of uit de oven. Vandaag maken we een gezonde pizzabodem met rode linzen als basis. Rode linzen zijn niet alleen lekker, maar ook super gezond. Ze zitten vol voedingsstoffen waaronder eiwitten, vezels en mineralen. In tegenstelling tot andere soorten peulvruchten zijn rode linzen snel klaar, na 15-20 minuten weken kun je ze al gebruiken. Ook zijn rode linzen een prima vleesvervanger door hun hoge eiwitgehalte (21 g per 100 g) bron: Voedingscentrum. Genieten zonder schuldgevoel? Met deze pizza kan het! Duik snel de keuken in en bak jouw eigen gezonde pizzabodem.
Eenvoudig te verwerken tot beslag
Rode linzen, met name de gespleten variant zijn ontdaan van hun schil. Hierdoor hoef je ze niet lang te weken. Na een korte weektijd (20 minuten) kun je ze makkelijk pureren met wat water en eventueel andere ingrediënten zoals bakpoeder, zout en kruiden. Dit beslag is dik genoeg om als pizzabodem te bakken op de BBQ of in de oven.
Voedingswaarde en textuur
Rode linzen zijn rijk aan eiwitten en vezels. Dit maakt de pizzabodem niet alleen voedzamer, maar zorgt ook voor een langer verzadigingsgevoel. Linzen geven de bodem een neutrale smaak die je kunt aanvullen met Italiaanse kruiden en specerijen.
Let op: het afbakken vraagt om wat extra aandacht. Omdat we rode linzen gebruiken in plaats van tarwe, bevat de bodem geen gist en gluten. Hierdoor kan hij sneller knapperig, of zelfs te hard worden. Houd de pizza daarom goed in de gaten tijdens het bakken, zodat de bodem niet te hard wordt.
Bereidingswijze
- Spoel de linzen goed af onder koud, stromend water.
- Doe de rode linzen in een kom en voeg water toe, ongeveer vier keer de hoeveelheid linzen. Laat ze hierin 20 minuten weken. Let op: bewaar het weekwater.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd ondertussen de knoflook, champignons en olijven fijn.
- Doe de rode linzen inclusief weekwater, knoflook, alle kruiden en extra water in de blender of keukenmachine. Mix 1 minuut tot een glad beslag.
- Schenk het mengsel op een bakplaat en verdeel het met een lepel. Een plaatpizza is qua vorm het makkelijkst, maar een ronde pizza kan ook.
- Bak de bodem in 15-20 minuten gaar.
- Haal de bodem eruit en verdeel de tomatensaus, champignons, kaas en olijven erover. Bak de pizza nog 15 minuten goudbruin en snijd in stukken.
Tip
Liever andere toppings dan champignons en olijven? Kies bijvoorbeeld voor paprika, ui, maïs of artisjokharten. Zo kun je de gezonde pizzabodem helemaal naar eigen smaak beleggen.
Bekijk receptvideo
Voedingswaarde (per 1/2 pizza)
Calorieën: 1.256 kcal | Koolhydraten: 54 g | Waarvan suikers: 9 g | Eiwitten: 82 g | Vetten totaal: 44 g | Waarvan verzadigd vet: 25 g | Vezels: 24 g
Nog meer rode linzen recepten
Na het proeven van deze gezonde pizzabodem ben je vast benieuwd wat je nog meer met rode linzen kunt maken! Goed nieuws, wij hebben een aantal lekkere recepten voor je verzameld. De volgende recepten hebben als basis rode linzen: