Recept met
Recept: pittige adukibonen soep met chorizo
-
250 gram adukibonen
-
150 gram bio chorizo
-
3 uien
-
2 teentjes knoflook
-
2 rode (punt)paprika's
-
kruidenmix (1 tl piment, 1 laurierblaadje)
-
1 klein blikje tomatenpuree
-
3 takjes tijm
-
2 takjes rozemarijn
-
2 groentebouillonblokjes
-
3 el olijfolie
Hoe maak je het?
- Was de adukibonen met koud water. Doe ze in een pan en voeg twee liter koud water toe. Laat ze minimaal 6 uur weken.
- Kook de adukibonen in het weekwater, eventueel aangevuld met extra koud water in 40-45 min. gaar. Controleer op gaarheid door er een te proeven.
- Pel en snipper de uien klein
- Pel de knoflook en pers deze fijn.
- Snij de paprika’s doormiddel, verwijder de zaadlijsten en snij in kleine blokjes.
- Haal het vel van chorizo en snij de worst in kleine blokjes.
- Verhit in een ruime (soep)pan met dikke bodem de olijfolie en fruit de chorizoblokjes gedurende 5 minuten. Voeg dan de uien toe en bak deze al omscheppend mee, gedurende 5 min.
- Voeg de paprikablokjes samen met de kruidenmix en het blikje tomatenpuree toe aan het chorizo-ui mengsel, bak al omscheppend 3 min. mee, zodat de tomatenpuree kan ontzuren.
- Giet de gare bonen af, vang het kookvocht op, dit wordt ook gebruikt. Stamp met een stamper de bonen tot een grove puree. Vul het kookvocht aan met water totdat je een liter hebt.
- Voeg de bonen toe aan het chorizo-ui-paprikamengsel samen met het kookvocht-water mengsel en de bouillonblokjes, de tijm en rozemarijn.
- Roer goed door en breng aan de kook. Laat 15 min. (langer mag) zachtjes doorkoken. Voeg eventueel wat extra water toe als de soep te dik wordt.
- Verwijder de takjes tijm, rozemarijn en het laurierblad. Schep de soep in kommen of borden en dien op.
Bron: Joke Boon