Speciale chili con carne

Speciale Chili Con Carne

‘Doe je ook iets met koffiebonen en cacaobonen in je boek?’ vraagt mijn dochter aan het ontbijt. Dat is een goede vraag. Ik moet eens even opzoeken of koffie- en cacaobonen en peulvruchten aan elkaar verwant zijn, want in dat geval: ik ben dol op koffie en chocola. Chili con carne is echt zo’n klassieker die iedereen wel eens maakt. Deze versie maak ik op mijn heel speciale manier, met chocolade en kaneel. Intense smaken levert dat op. Echt zo’n gerecht waar je je op kunt verheugen.

En als er wat overblijft, dan is het puur geluk de volgende dag een restje in je koelkast te weten.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • plantaardige olie
  • 300 g rundergehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 250 g champignons, in plakjes
  • 3 paprika’s, in blokjes (alle kleurcombinaties zijn prima)
  • 1 klein blikje tomatenpuree (ca. 75g)
  • 800 g gedroogde bruine bonen
  • 400 g gedroogde kidneybonen
  • 2 el chillisaus
  • 30 g extra pure chocolade (76% cacao)
  • 1½ tl kaneel1 tl gemalen komijn
  • ½ tl chilipoeder
  • zout en versgemalen peper

Wat ga je doen? 

  1. Week de bruine bonen en kidneybonen. Bekijk hier de exacte weektijden.
  2. Kook de bruine bonen en kidneybonen (apart) in schoon water en kook ze in ongeveer 1 ½ uur beetgaar.
  3. Verhit een flinke scheut olie in een braadpan. Bak het gehakt zachtjes aan terwijl je het met een pollepel of vork plet zodat het rul wordt. Bestrooi met zout, versgemalen peper en het paprikapoeder.
  4. Voeg de uien en de bleekselderij toe en bak deze al omscheppend mee.Voeg daarna de champignons toe en bak even mee.
  5. Doe nu de bruine bonen, de kidneybonen en de pikante chilisaus erbij. Schep goed door.
  6. Doe de paprikablokjes erbij en schep om. Laat zo’n 3 minuten meebakken en voeg dan de tomatenpuree toe, die je even meebakt om te laten ontzuren.
  7. Doe nu de bruine bonen mét het vocht en de kidneybonen met de saus erbij. Schep goed door.
  8. Breek de chocolade in stukjes en voeg deze samen met de kaneel, de komijn en chilipoeder toe. Schep goed door.
  9. Zet de pan op een klein gaspitje of op een vlamverdeler en laat de chili zachtjes 30 minuten pruttelen. Voeg eventueel wat water toe.
  10. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.

 

Restje over? Beleg een ovenschaal met de chili, verdeel daar naturel tacochips over en strooi er pittige geraspte kaas op. Zet 15-20 minuten in een oven van 180 graden. Lekker met guacamole en zure room. Of maak er soep van: pureer een deel van de chili met (groente)bouillon en meng die met de niet-gepureerde chili. Breng al roerend aan de kook. Met een kaastosti erbij heb je een lekkere en snelle maaltijd.

 

Bron: Joke Boon

Bestel hier het volledige boek.

Summary
Speciale Chili Con Carne
Article Name
Speciale Chili Con Carne