De wereld van peulvruchten wordt steeds diverser en één van de peulvruchten die aan populariteit winnen, zijn lupinebonen. De lupine boon is oorspronkelijk bekend in Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse keukens en inmiddels zijn ze helemaal trendy in Amerika. Zoals dat vaak gaat met trends, begint lupine ook steeds bekender te worden in Nederland. Maar wat zijn lupinebonen en waarom moet je ze proberen?
Lupinebonen zijn de zaden van de lupineplant, een prachtige bloeiende plant die deel uitmaakt van de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Er zijn verschillende soorten lupine, maar de meest gebruikte in de voeding zijn zoete lupines, die weinig bitterstoffen bevatten en daardoor aangenaam zijn om te eten.
Lupinebonen hebben een indrukwekkend voedingsprofiel. Ze zitten, net als andere peulvruchten, bomvol plantaardig eiwit en zijn daarmee een ideale keuze voor vegetariërs, veganisten en iedereen die op zoek is naar gezonde eiwitbronnen. Met ongeveer 36 gram eiwit per 100 gram gedroogde bonen, overtreffen ze veel andere peulvruchten zoals linzen en kikkererwten.
Ze bevatten ook veel voedingsvezels waar je spijsvertering blij van wordt en geven een verzadigd gevoel. Ze zijn vetarm en bevatten geen cholesterol en zijn daarmee goed voor je hart. Ook zijn lupinebonen van nature glutenvrij en daarmee zijn ze geschikt voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie. Bovendien zitten ze boordevol vitamines en mineralen zoals magnesium, calcium, en ijzer, die bijdragen aan een algehele goede gezondheid.
De afgelopen jaren zijn lupinebonen vooral in de Verenigde Staten in populariteit gestegen. Dit hangt samen met een bredere trend waarin vaker plantaardig gegeten wordt en ook duurzaamheid een rol speelt. Er is steeds meer bewustwording rond de ecologische footprint van voedselkeuzes en lupinebonen, net als andere peulvruchten, bieden hierin een uitstekende oplossing. Dit benadrukten we al eerder in een artikel over de eiwittransitie en de rol die peulvruchten daarin spelen. Mensen worden zich steeds meer bewust van de ecologische voetafdruk van hun voedselkeuzes, en lupinebonen bieden hier een uitstekende oplossing. Ze zijn niet alleen voedzaam, maar ook milieuvriendelijk. De teelt van lupine vereist minder water en kunstmest in vergelijking met veel andere gewassen, en de plant verbetert zelfs de bodemkwaliteit door stikstof te binden.
Lupinebonen zijn bijzonder veelzijdig en kunnen op verschillende manieren in de keuken worden gebruikt. Ze kunnen worden gekookt en toegevoegd aan salades, soepen, en stoofschotels. Je kunt ze ook fijnmalen tot lupinemeel en dan kun je er glutenvrij brood of andere gebakken producten van maken.
Als je behoefte hebt aan meer plantaardige eiwitten, dan kun je lupinebonen ook gebruiken in eiwitrijke snacks of als vleesvervangers. Door hun neutrale smaak kunnen ze gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende kruiden en specerijen, waardoor ze zich perfect lenen voor diverse gerechten.
Gedroogde lupinebonen zijn steeds beter verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en online. Voor gebruik moeten ze, net als andere peulvruchten, wel eerst geweekt worden. Meestal week je ze zo’n 12-24 uur en dan hebben ze daarna nog een uur kooktijd nodig. Dit maakt de bonen zachter en gemakkelijker verteerbaar.
Met hun rijke voedingswaarde, veelzijdigheid en duurzaamheid zijn lupinebonen meer dan een voorbijgaande trend. Ze vormen een waardevolle aanvulling op elk dieet en bieden veel gezondheidsvoordelen. Of je nu op zoek bent naar nieuwe manieren om meer plantaardige eiwitten binnen te krijgen of gewoon vaker wil variëren met gedroogde peulvruchten: lupinebonen zijn de moeite waard om te ontdekken.
We hebben alvast een heerlijk recept voor je gemaakt met lupinebonen, maar eigenlijk kun je elk recept op de site hier wel mee maken!