Beide geboren in het noorden van Nederland, experimenteren mijn moeder en ik wel eens met locale gerechten uit deze streken. Onlangs maakten we – alleen al vanwege de naam – een interessant gerecht klaar. In de Groningse provincie staat dit bekend als ‘rijsttafel’, in de Friese regionen kent men het beter als ‘bruiloftsmaal’.
Vermoedelijk is het maar net wat men erin ziet, want ondanks de naam van de Groningse variant bevat dit gerecht geen rijst, maar kapucijners. Maar omdat het in aparte schaaltjes wordt geserveerd met augurk, zilveruitjes, piccalilly en Groninger mosterd, heeft het inderdaad iets weg van een rijsttafel.
En waarom staat het in Friesland dan te boek als bruiloftsmaal? “In Friesland aten we dit met rozijnen, stroop en boter en noemden we deze pot ‘grauwe aerten met reizynen’ en dat was oorspronkelijk een Fries bruiloftsmaal”, weet mijn moeder te vertellen.
Tja, en nu? We besluiten geen stelling te nemen en maken er een combinatie van: een zoetzure schotel van kapucijners met uitgebakken spekjes en in diverse bakjes opgediende tafelzuren. Friesland meets Groningen. Best een goed huwelijk eigenlijk.
Wat ga je doen?
Weetje:
Overigens worden grauwe erwten en kapucijners nogal eens verward.