Wecken

De term ‘wecken’ heb je wellicht nog nooit zien langskomen. Inmaken heb je dan misschien wel weer eens van gehoord. Het betekent allebei precies hetzelfde. Het is een methode voor het conserveren van allerlei soorten levensmiddelen, van groenten tot fruit en vlees en zelfs vis kan je langer bewaren door het te wecken. Waar komt het precies vandaan en wordt het nog steeds gedaan tegenwoordig, zelfs door huishoudens in Nederland? Het antwoord op de tweede vraag is voluit: Ja!

Jij kan dus ook gaan wecken en zo vers voedsel dat binnenkort over de datum gaat langer bewaren. Voordat we vertellen wat je nog meer kan wecken en hoe je dit moet doen vertellen we eerst even waar de ‘weck-methode’ vandaan komt.

De weck techniek komt uit Frankrijk. De uitvinder is Nicolas Appert, die ook suikerbakker van beroep was. Na wat te experimenteren met voeding en houdbaarheidstechnieken kwam hij erachter dat je voedsel eens stuk langer kan bewaren als de suiker gesteriliseerd is. Hierna nam deze methode van de uitvinden snel in populariteit toe en vooral in het leger werd het in eerste instantie vooral ingezet door de Franse overheid. Voor het leger was het een echte uitkomst. Die konden fruit, vlees en diverse soorten groenten zo gewoon onderweg meenemen namelijk, zonder dat het snel slecht werd.

Wecken wordt tegenwoordig niet heel erg veel meer gedaan. Het is voor huishoudens veel gemakkelijker om groente en wellicht ook fruit, maar in ieder geval vlees, lang te bewaren in de koelkast of de vrieskast. Hier blijft het ook erg lang houdbaar door. Wecken kan best tijdsintensief zijn in vergelijking met het koelen van voedsel. Vooral als je het nog nooit gedaan hebt. Om je op weg te helpen naar een succesvol geweckt product hebben we hieronder wel nog een korte instructie voor je. Leuk, voor als je het een keertje wilt proberen

Voor het wecken heb je allereerst een voedselproduct zoals vlees, groenten of fruit nodig en daarnaast een grote of kleine glazen pot. Je hebt speciale weckpotten beschikbaar, die ook wel weckflessen worden genoemd. Deze worden trouwens nog door de originele Duitse fabriek gemaakt.

De pot kan je het beste eerst nog even schoonmaken met wat soda. Hoe schoner de pot, hoe langer het product bewaard kan blijven dat je erin wilt doen. Het zou zonde zijn als je na een aantal maanden een pot hebt met beschimmelde levensmiddelen erin doordat er nog bacteriën in zitten.

Hierna kan je ze vullen met de levensmiddelen die je langer wilt bewaren en waarvan je dus denkt deze op de korte termijn niet nodig te hebben. Als dit namelijk wel zo is, dan heeft de weckpot of fles natuurlijk niet erg veel nut. Voor specifieke producten kan je bijvoorbeeld denken aan augurk, fruitjam of appelcompote.

Vervolgens pak je de speciale glazen deksel en de juiste rubberen weckring erbij en sluit je de pot of fles goed af. Dit kan erg gemakkelijk gedaan worden door de speciale metalen klem die op de weck-deksel zit. De weckpot- of fles is dus niet zomaar een oud glazen potje, maar bevat een extra verzekering dat ervoor zorgt dat de pot hermetisch wordt afgesloten. En dat betekent dus weer dat de levensmiddelen die erin zitten veel langer bewaard kunnen worden.

De laatste stap is om de weckpot te verwarmen in een pan met kokend water. Als je de pot goed hebt afgesloten met de klem dan komt er natuurlijk geen water in. Sterker nog, de overgebleven lucht in de pot of fles kan zo ontsnappen. En de pot afkoelen zorgt er weer voor dat het helemaal luchtdicht wordt. Je kan daarna de pot vele jaren in de keukenla laten staan.

Als alternatief voor een pan kan je de weckpot even in een voorverwarmde oven stoppen. Zet deze wel wat lager dan dat je gewend bent, ongeveer 100 graden Celsius. Zo kan je voorkomen dat de pot knapt door de hitte van de oven. Ook is het handig om de pot eerst op kamertemperatuur te krijgen en pas daarna in de oven te plaatsen. Na plaatsing van de potten of een enkele weckpot sluit je jouw oven en na 20 minuten haal je de gesteriliseerde weckpot er weer uit.

De weckpot is overigens helaas geen ‘’ wondermiddel’’ en na verloop van tijd bederven de producten die erin zitten. Dit duurt echter wel erg lang (enkele jaren soms) en veelal is de pot dan al gebruikt. De weckpot kan je, nadat je alles hebt gebruikt dat erin zat, natuurlijk gewoon hergebruiken. Daarvoor raden we wederom aan de pot opnieuw extreem goed schoon te maken met wat soda.

Een weckpot voorzie je idealiter van een schroefdeksel. Een pot met schroefdeksel werkt nog beter dan een zonder en het product is dan nog een stukje langer houdbaar dan een normale pot met een normale deksel. Koop dus altijd de originele weckpot met deksel en geen normale pot die je hermetisch afsluit.

Je kan van alles wecken. Je zou bijvoorbeeld diverse groenten kunnen wecken en zo kan je ervoor zorgen dat je er op een later moment van kan genieten. Vooral als je denkt dat je groenten bijna bedorven zijn dan is de weck-techniek super handig om in te zetten. Dit voorkomt verspilling van de groenten en scheelt dus in de portemonnee en voor het milieu.

menu-bars menu-close Menu Sluiten